"Mai bine las varza-n câmp decât să o vând pe nimic"
Situaţie fără precedent la Lunguleţu, în „patria legumelor”. Ţăranii au parte de o recoltă bogată, dar nu o culeg. Asta pentru că preţurile sunt „sub orice critică de mici”.
Între 80 de bani şi 1,5 lei. Atât costă prin pieţe un kilogram de varză albă, românească. La Lunguleţu, în Dâmboviţa, la poarta ţăranului-producător, preţul este... 20 de bani. Negociabil! Chiar şi aşa, nimeni nu cumpără, iar tone întregi de varză sfârşesc aruncate la groapa de gunoi sau abandonate pe câmp.
„Este strigător la cer. Am băgat 40 de milioane de lei vechi la hectar să cultiv, iar recolta, dacă varza e bună, nu sare de 20 de tone. La 20 de bani/kg, înseamnă 40 de milioane. Adică atât cât m-a costat să plantez. Dar udatul? Dar stropitul? Dar motorina? Şi acum ce să fac, să angajez om cu ziua ca să culeg varza când eu nu iau nimic pe ea? Mai bine o las să putrezească pe câmp, dar bani din buzunar eu nu mai scot”, spune Andreica Stanciu (60 de ani), o săteancă din Lunguleţu, care se ocupă cu legumicultura de când se ştie.
Mai prost ca anul ăsta, nicicând nu a fost. Oamenii nu au reuşit să-şi achite nici erbicidele folosite la stropit, aşa că furnizorii le bat la uşă după datorii. „Speranţa e la samsari. Dar fac mofturi că varza e ba mică, ba mare. Li se pare mult să cumpere cu 20 de bani şi aleg bucată cu bucată”, se plânge Ion Năstase, un legumicultor de 79 de ani.
"Eu o dau cu 10 bani şi în piaţă ajunge 1 leu"
La Lunguleţu există un târg de legume de unde se aprovizionează tarabagii din toată ţara. Aici, varza nu are preţ, iar producătorul trăieşte doar din mila samsarilor. „Am cerut 15 bani pe kilogram, dar li s-a părut mult. Le dau cu 10 bani, ce să fac? Lasă să trăiască ei, să se ducă la Bucureşti să vândă cu 1 leu/kg! Uitaţi ce iau pe munculiţa mea de un an de zile: un ban d-ăsta mic şi ruginit”, ne-a arătat Florin Tudose (48 de ani).