7 ani de la moartea Regelui Mihai I. Cum arăta acesta în tinerețe. Imagini de colecție
Regele Mihai a murit în 2017, pe 5 decembrie, la reședința sa din Elveția. Avea 96 de ani și a condus România în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. În acest articol ai ocazia să vezi câteva imagini din copilăria și tinerețea acestuia.
Regele Mihai este ultima mare personalitate a istoriei României din secolul XX. A fost printre ultimul dintre foști lideri de stat din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și ultimul rege al Europei de Est. Pe 16 decembrie 2017 ne-am luat rămas bun de la un Rege și de la o epocă.
Cum arăta regele Mihai I în tinerețe
Regele Mihai I al Româiei a fost un copil fericit şi studios, pasionat de sport şi de maşini. Regele Mihai s-a grăbit să vină pe lume la 7 luni. A deschis ochii la Sinaia, în vila Foişor aflată pe Domeniul Regal, în vecinătatea Peleşului şi a Pelisorului.
„Micul rege se juca, scria, citea şi era, de fapt, foarte pasionat de tehnică de mic. Asta e o certitudine”, spune Mircea Hortopan, directorul de patrimoniu al Castelului Peleş, potrivit Romania Libera. Înotul, echitaţia şi schiul erau obligatorii în instrucţia unui monarh cu o educaţie desăvârşită.
Încă de mic, regele era pasionat de tehnică şi automobile. Avea doar şase ani când a primit prima sa maşina. Şi era încă un copil când a luat şi prima lecţie de şofat. „Cred că m-am născut cu volanul în mâna”, obişnuia regele să spună.
Regele Mihai a murit, pe 5 decembrie 2027, la vârsta de 96 de ani
Regele Mihai a murit pe 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani. Regele Mihai a decedat la reședința sa din Elveția. Majestatea Sa anunțase pe 2 martie 2016 că se retrage din viața publică, după ce recent fusese diagnosticat cu leucemie, urmând ca prerogativele sale să fie preluate de Principesa Margareta.
Personaj istoric cu un destin tragic, simbol al opoziţiei faţă de comunism, în România Regele Mihai a fost prigonit sau respectat, în funcţie de interesele guvernanţilor postdecembrişti.
Mihai I (1921-2017) a fost rege al României în două perioade diferite, între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, sub Regenţă, el fiind minor, şi între 6 septembrie 1940, când Carol al II-lea a renunţat la prerogativele regale, şi până la 30 decembrie 1947, când regele Mihai a fost obligat să abdice, de către comunişti.