20 iulie: Ziua în care Mihai I a devenit regele României. A urcat pe tron la vârsta de 6 ani și a fost ultimul rege al românilor

Mihai I s-a născut la Sinaia, la data de 25 octombrie 1921. A fost fiul principelui Carol, viitorul rege Carol al II-lea, și a principesei Elena a Greciei. La vârsta de doar 6 ani, pe 20 iulie 1927, a urcat pentru prima dată pe tronul României, după ce tatăl său a fugit cu Elena Lupescu și a fost dezmoștenit pentru purtarea sa neconformă cu cerințele regale. 

20 iulie: Ziua în care Mihai I a devenit regele României / Foto: Arhiva Click!
20 iulie: Ziua în care Mihai I a devenit regele României / Foto: Arhiva Click!

Mihai a fost declarat moștenitor, în decembrie 1925, după ce tatăl său Carol a fugit cu Elena Lupescu și a renunțat la dreptul la tron. În iulie 1927, chiar înainte de a împlini vârsta de șase ani, urma să urce pe tronul României. De când era minor, în locul lui a fost iintemeiată o regență. Această formațiune era formată din trei oameni: unchiul său - principele Nicolae, patriarhul Bisericii Ortodoxe - și președintele Curții de Casație. Această primă domnie a durat doar trei ani, iar în iunie 1930 a fost detronat de tatăl său. 

Nu a putut împiedica preluarea puterii de către comuniști

În iunie 1930, când Mihai avea doar nouă ani, Carol al II-lea s-a întors în România după o lovitură de stat organizată de prim-ministrul Iuliu Maniu. El și-a anulat abdicarea anterioară și a fost proclamat Rege de Parlamentul României la 8 iunie 1930. Mihai a fost, astfel, redenumit Principe Moștenitor. Cu toate acestea, acțiunile și politicile lui Carol al II-lea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au dus la o altă lovitură de stat 10 ani mai târziu, pe 6 septembrie 1940. De această dată sub comanda Mareșalului Ion Antonescu, Carol al II-lea a fost nevoit să abdice oficial de la tron ​​din cauza notorietății proste pe care o obținuse. Tronul a devenit vacant, iar Regele Mihai a ajuns la conducerea țării.

Regele a jucat un rol foarte important în lovitura de stat care a răsturnat guvernul lui Antonescu. Mai târziu, Mihai a încercat să restabilească guvernarea democratică, dar i s-a opus Partidul Comunist. 

Până atunci, Partidul Comunist Român jucase un rol subordonat datorită numărului redus de membri, dar din august 1944 a primit sprijin excepțional din partea Armatei Roșii și a Moscovei. Prin urmare, Regele Mihai nu a putut împiedica preluarea puterii de către comuniști. A trebuit să accepte implicarea lor în politică, încorporându-i în guvernele Sănătescu și Rădescu, iar apoi l-a numit pe Petru Groza prim-ministru, în martie 1945.

După 1945, România a fost atrasă cu forța în sfera de influență a Moscovei, iar Regele Mihai a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a păstra democrația. Cu toate acestea, a fost devastat când nu a reușit să împiedice ascensiunea unui regim comunist, în ciuda eforturilor sale de a rezista presiunii comuniste și de a obține ajutorul Occidentului. În cele din urmă, în decembrie 1947, a trebuit să abdice și să părăsească țara.  

Viața în exil și căsătoria cu Principesa Ana

Regele Mihai și-a întâlnit viitoarea soție la nunta verișoarei sale, Prințesa Elisabeta cu Philip Mountbatten, la Londra, în noiembrie 1947. Era Ana, Principesa de Bourbon-Parma. Potrivit regelui, o săptămână mai târziu i-a propus să se căsătorească și cei doi s-au logodit. Astfel, s-a întors în România, dorind să informeze guvernul înainte de a face un anunț oficial.

La 30 decembrie 1947, Regele României a fost chemat la București, unde a găsit palatul înconjurat de soldați loiali regimului comunist. Sub amenințări cu violență și constrângere, el a fost obligat să semneze un certificat de abdicare. Patru zile mai târziu a trebuit să părăsească țara. În martie 1948, Regele Mihai a declarat public că abdicarea sa este nulă, deoarece i s-a impus și că rămâne regele de drept al întregii României. 

Între timp, planurile de căsătorie ale Regelui Mihai cu Ana erau încă în curs. Când s-au întâlnit din nou în Elveția, s-au confruntat cu unul dintre cele mai mari obstacole în calea vieții lor viitoare împreună, și anume religia. Ana era romano-catolică, în timp ce Mihai era ortodox. De la Papă s-a cerut o dispensă, care a fost însoțită de un ultimatum prin care regele trebuia să promită că va crește orice copil pe care îl va avea cu Ana în rituri catolice. Totuși, e nu a putut și nu a vrut să facă o asemenea promisiune, întrucât ar fi contrară Constituției României, care trebuia respectată. Ca răspuns regelui, Papa a refuzat să aprobe căsătoria.

La 10 iunie 1948, Regele Mihai și Ana s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii ortodoxe în Sala Tronului din Palatul Regal din Atena. După căsătorie, Ana și-a asumat titlul de Regina României, chiar dacă Regele Mihai pierduse tronul. Cuplul a locuit inițial la vila Sparta a mamei sale din San Domenica, Italia, dar s-au mutat în Elveția în 1949. Doi ani mai târziu s-au mutat în Anglia, unde au rămas până în 1956, când s-au întors pentru a doua oară în Elveția. În 1966, s-au căsătorit a doua oară, de data aceasta la o biserică romano-catolică din Monaco. Cei doi au avut împreună cinci fete, toate dețin titlul de Principese : MArgareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.

Ultimii ani în România

În anii următori, Regele Mihai a lucrat ca pilot de linie aeriană și pentru o companie de echipamente pentru aeronave. Au trecut patruzeci și trei de ani până să poată călca din nou pe meleaguri românești. I s-a acordat o vizită de 24 de ore în decembrie 1990. Totuși, aceasta a fost anulată și a trebuit să plece mai devreme. A făcut apoi o vizită în România în 1992, dar afluxul în masă de mulțimi și suporteri a îngrijorat guvernul de atunci, iar vizita lui a fost interzisă câțiva ani. În cele din urmă, în 1997, guvernul român a redat cetățenia Regelui Mihai, iar mai multe proprietăți au fost restituite familiei regale în următorii câțiva ani. După aceea, Regele și Regina au locuit în Palatul Elisabeta din București și la Domeniul Săvârșin, din județul Arad.

Timp de câțiva ani după întoarcerea în România, Regele Mihai a fost activ în promovarea României în întreaga lume, dar nu a susținut restaurarea monarhiei. Cu toate acestea, a modificat legile regale pentru a asigura succesiunea familii regale actuale. În 2007, a stabilit regulile de bază ale familiei regale românești, în care a schimbat ordinea succesiunii pentru ca fiicele sale să poată urca pe tron. Și-a numit fiica cea mare Margareta drept Prințesă Moștenitoare și Custodele Coroanei Române.

Pe 2 martie 2016, Regele Mihai s-a retras din viața publică după ce a fost diagnosticat cu leucemie cronică și carcinom epidermoid. Principesa Margareta și-a preluat atribuțiile alături de soțul ei, Principele Radu al României.

Regina Ana a murit pe 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani, într-un spital din Morges, Elveția. Un an mai târziu, Regele Mihai a murit pe 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Elveția. Cortegiul funerar a fost dus la Castelul Peleș și apoi la Palatul Regal din București, lujba de înmormântare a avut loc la Catedrala Patriarhală Ortodoxă Română din București. Regele Mihai este înmormântat în Catedrala Regală din Curtea de Argeș. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net