S-a născut în exil și a învățat limba română rostind „Tatăl Nostru”. Principesa Margareta împlinește 74 de ani

Este prima fiică a lui Mihai I și a soției sale, principesa Ana de Bourbon-Parma. A venit pe lume în exil și de la ce mai mică vârstă a fost învățată să îşi iubească ţara. Chiar și de la distanţă. Patru decenii au trecut până când Margareta a călcat pe pământ românesc. I-a urmat la tron Regelui Mihai, în decembrie 2017. De atunci are un singur scop. Acela de a duce mai departe coroana, prestigiul şi planurile Regelui Mihai.

Principesa Margareta declaratie la moartea Regelui Mihai jpeg

Principesa Margareta a venit pe lume în Elveţia, în exil. Era 26 martie, sâmbătă, 1949. Primele cuvinte învățate în limba română au fost rugăciunea Tatăl Nostru. Regele Mihai o spunea fiicelor sale, seară de seară.

Principesa Margareta are o copilărie simplă, dar fericită, nu foarte diferită de cea a copiilor care nu fac parte dintr-o familie regală.

Excepție, făcând, desigur vizitele la rudele de sânge albastru, inclusiv la Regina Elisabeta, verișoară îndepărtată a tatălui ei, Regele Mihai I.

Partenerul ei e jocă din copilărie, Charles, Regele de azi al Marii Britanii

principesa margareta si charles jpg

Lausanne este locul natal la Principesei Margareta. Ca primă fiica își ajuta constant mama la treburile casnice.

Vacanțele și le petrece în compania unui distins partener de joacă, prinţul Charles al Marii Britanii, iar realația lor de prietenie se menține de-a lungul anilor, până cei doi ajung la facultate. De altfel, Principesa a fost primită de mai multe ori de Regina Elisabeta la Palatul Buckingham, dar și în alte reședințe ale suveranei.

Prinţul Charles în România - principesa Margareta - 25 mai 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

De asemenea, numele Principesei a apărut tot în același an pe o listă a eventualelor logodnice ale Prințului Charles. De altfel titlurile din presa britanică o prezentau pe Margareta ca posibilă aleasă a inimii prinţului Charles.

Despre relația ei cu Gordon Brown a curs multă cerneală

De la părinţi, Principesa Margareta a învăţat să fie puternică şi demnă. Studiază Sociologia, Ştiinţele Politice şi Dreptul Internaţional, iar mai apoi se specializează în Sociologie Medicală şi Politici de sănătate publică.

O personalitate puternică, cu o atitudine și ținută regale, tânăra prinţesă „fură”, în anii studenţiei de la Edinburgh, inima unui înfocat student socialist. Gordon Brown, cel care avea să devină mai târziu premierul Marii Britanii.

principesa margareta si gordon brown jpg jpeg

Cinci ani a durat povestea lor de dragoste. Iar despre relația lor au curs multe râuri de cerneală în presa internaţională.

Legătura lor a fost recunoascută public abia în 2004, în cartea lui Brown.

Principesa a rezumat la un moment dat pentru presa britanică relația ei cu Gordon Brown: „Era o poveste foarte solidă și romantică. N-am încetat să-l iubesc nici o clipă, dar, într-o zi, ceva nu mi s-a mai părut în regulă, auzeam doar politică, politică, politică, iar eu aveam nevoie de atenție” .

Margareta a știut mereu că „o țară o așteaptă”

De când erau foarte mici, Regele Mihai I le vorbea celor cinci fete ale sale despre România. „Le spunea că există o ţară care le aşteaptă, o ţară pe care ele o aşteaptă”, povestea Regina Ana într-un din interviurile sale.

principesa margareta copil 1 jpg jpeg

Momentul a venit în primele zilele după căderea comunismului. Principesa Margareta nu a mai avut răbdare şi a venit în ţară cu un convoi umanitar.

În România, Principesa Margareta își cunoaște jumătatea

Împreună cu tatăl ei, Regele Mihai I, Principesa Margareta înfiinţează Fundaţia Principesa Margareta a României.

La scurt timp, îl cunoaște și pe bărbatul care avea să îi devină soț. Actorul Radu Duda.

În anul 1994, într-unul dintre orfelinatele pe care le-a vizitat, Principesa l-a cunoscut pe Radu, astăzi Principele Radu al României care coordona la vremea aceea un proiect de terapie prin artă. Doi ani mai târziu se căsătoresc.

Principesa Margareta, Custodele Coroanei, s a căsătorit cu Principele Radu în urmă cu 23 de ani jpeg

Și-au unit destinele în Biserica Ortodoxa Grecească din Lausanne, în fața mitropolitului ortodox Damaskinos al Elveției. De atunci, au fost nedespărţiţi. Au reprezentat Casa Regală a României la curtea celorlalte capete încoronate, ca oaspeţi de vază.

Din 2001, si-au stabilit reşedinţa la Palatul Elisabeta şi tot de atunci fiecare Crăciun îl întâmpină la Săvârşin.

După 32 de ani

Au trecut 32 de ani de la momentul în care soarta a decis că exilul s-a încheiat, iar fiica regelui a arătat că „acasă” înseamnă doar România. Principesa Margareta şi-a câştigat dreptul de a reprezenta România. A dus o luptă îndârjită pentru a dovedi că, fiica tatălui său fiind, nu are doar prin naştere ocazia de a purta stindardul regalităţii, ci şi prin merit, se arată în documentarul „În numele Tatălui”, realizat de TVR. Legământul pe viaţă al Regelui Mihai cu ţara este dus mai departe. Anonima, dar îndârjita femeie care a învins un sistem ostil în anii ‘90, doar pentru a face bine, este astăzi Principesa Margareta a României.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net