De unde a avut regele Mihai bani pentru a trăi cu familia în exil. A fost cel mai sărac rege al Europei

Regele Mihai I al României, ultimul monarh al țării, a trăit o viață marcată de drame și schimbări dramatice. După ce a fost forțat să abdice în 1938 și după o perioadă tumultuoasă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, regele a fost nevoit să trăiască în exil pentru 43 de ani, împreună cu familia sa. Deși legende și mituri au înconjurat mereu exilul familiei regale, documente recent făcute publice din arhivele fostei Securități dezvăluie o altă latură a acestei povești - una marcată de sărăcie și dificultăți financiare.

Regele Mihai. / Foto: Click.
Regele Mihai. / Foto: Click.

În 1947, Regele Mihai I a fost forțat să abdice de către guvernul comunist condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej și a fost exilat. Cu toate că legende urbane au sugerat că familia regală a părăsit România cu vagoane pline de comori, realitatea era departe de aceasta. Documentele arată că familia regală s-a luptat financiar în timpul exilului, iar regele Mihai I a fost considerat unul dintre cei mai săraci foști regi aflați în emigrație.

Și-a câștigat existența și ca broker de asigurări

Regele Mihai a lucrat ca pilot de încercare și instructor de zbor, dar și-a câștigat existența și ca broker de asigurări. În plus, el a avut un salariu modest în calitate de reprezentant al unei firme americane de bursă. Cu un venit lunar de aproximativ 4.000 de dolari SUA, familia regală a trăit o viață modestă în Elveția, departe de fastul și opulența de altădată.

Familia regală a fost nevoită să se adapteze la această nouă realitate, gestionând o existență modestă și evitând luxul exagerat. Cu toate acestea, documentele arată și cum regimul comunist a încercat să controleze familia regală, trimițându-le lucruri care nu erau necesare și care de multe ori deveneau o povară pentru aceștia. Aceste gesturi nu aveau un caracter umanitar, ci mai degrabă erau menite să creeze inconveniență și să controleze familia în exil.

Realitatea vieții familiei regale

Experiența dureroasă a exilului regal subliniază complexitatea politicii și a istoriei României în acea perioadă. Realitatea vieții familiei regale, departe de țara pe care o iubeau, a fost marcată de lipsuri și privațiuni, departe de imaginea romantică și mitică pe care mulți o asociază cu familiile regale.

Documentele dezvăluie, astfel, o latură mai puțin cunoscută și mai puțin romantică a exilului regal și a vieții Regelui Mihai I și a familiei sale în această perioadă dificilă. Această perspectivă nouă și realistă aduce lumina asupra adevărului dureros al vieții lor în acei ani și subliniază curajul și rezistența cu care au făcut față acestor încercări dificile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
ambulanta jpg
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net