3 cele mai des întâlnite boli cu transmitere sexuală
Viaţa intimă vine, de multe ori, la pachet cu anumite boli cu transmitere sexuală. Aceste infecţii pot apărea chiar şi în cazul cuplurilor stabile, creând probleme dacă nu sunt depistate şi tratate corespunzător şi la timp. În articolul de mai jos aflaţi care sunt cele mai des întâlnite boli cu transmitere sexuală.
Negii genitali
Se iau prin contactul cu pielea în timpul actului sexual. Apar excrescenţe de forma conopidei în zonele umede din jurul organelor genitale. Negii pot fi scoşi, dar nu există tratament iar victimele rămân contagioase. Risc crescut de cancer al cervixului, al penisului şi anusului.
Herpesul genital
Se ia prin contact intim. Apare sub forma unor grupuleţe de băşici pe organele genitale, care mai târziu devin ulceroase şi se vindecă în una până la trei săptămâni. Nu ar trebui să se facă sex două săptămâni după ce băşicile s-au vindecat, dar chiar şi atunci rămâne riscul ca herpesul să se fi transmis la partenerii lor.
Sifilisul
Se transmite prin act sexual, contact genital cu gura, degete, transfuzie de sânge. Primele simptome se văd după două sau patru săptămâni de la contactul intim, apare un coş cunoscut ca “şancru”care apoi ulcerează. Şancrele apar cel mai adesea pe organele genitale şi anus, dar pot apărea şi pe buze, gură, degete sau sâni. Este o boală gravă, iar dacă nu este tratată, poate cauza boli de inimă, ochi, creier şi şira spinării care duc la paralizie, nebunie şi moarte.