Ce semnifică aderarea completă la Schengen. Data la care scăpăm de controlul de la granițe. DOCUMENT

România și Bulgaria vor fi membre cu drepturi depline în Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, o decizie salutată unanim de Consiliul JAI și Comisia Europeană. Aceasta marchează ridicarea controalelor la frontierele terestre interne între cele două țări și restul spațiului de liberă circulație.

România intră în Schengen terestru de la 1 ianuarie / foto: arhiva
România intră în Schengen terestru de la 1 ianuarie / foto: arhiva

Comisia Europeană a declarat că această decizie finalizează integrarea completă a României și Bulgariei în Spațiul Schengen, un obiectiv de mult timp urmărit de cele două țări. Aceasta întărește nu doar unitatea Uniunii Europene, ci și piața internă și mobilitatea cetățenilor, susținând călătoriile, comerțul și turismul.

„Un Spațiu Schengen solid consolidează unitatea UE și face UE mai puternică la scară mondială”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.

Calendarul aderării complete

Procesul de aderare a început efectiv în martie 2024, când controalele la frontierele aeriene și maritime au fost ridicate.

La acea dată, normele Schengen, inclusiv în ceea ce privește eliberarea vizelor, au început să fie aplicate. Ridicarea controalelor la frontierele terestre, care se va întâmpla la 1 ianuarie 2025, va reprezenta ultima etapă a acestui proces.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a celebrat această realizare printr-o postare pe rețeaua socială X: „Pe deplin în Schengen, acolo unde vă este locul”, alături de o imagine cu steagurile României și Bulgariei.

  Vezi documentul AICI.

Începând cu 1 ianuarie 2025, cetățenii din România și Bulgaria vor putea călători fără controale la granițele terestre.

Aceasta va facilita transportul rapid al mărfurilor, va reduce costurile logistice și va stimula comerțul transfrontalier. În plus, turismul va cunoaște un impuls considerabil, având în vedere eliminarea barierelor administrative și logistice.

Comisia a subliniat că Spațiul Schengen rămâne „cea mai vizitată destinație din lume”, oferind mobilitate fără întreruperi pentru o populație de aproape 450 de milioane de persoane. Integrarea completă a României și Bulgariei în acest spațiu adaugă un plus de conectivitate și unitate pentru întreaga Uniune.

Angajamente suplimentare și sprijin european

România și Bulgaria au demonstrat o bună implementare a normelor Schengen și au fost implicate în proiecte-pilot pentru gestionarea migrației și azilului.

În continuare, cele două țări vor sprijini măsurile comune pentru securitatea frontierelor externe ale UE. Totodată, Comisia Europeană va oferi sprijin financiar și asistență prin agenția Frontex.

Aderarea completă la Schengen înseamnă eliminarea ultimelor bariere interne în calea libertății de circulație.

Este un pas crucial pentru consolidarea unității europene, oferind beneficii tangibile cetățenilor și economiilor celor două state. Ridicarea controalelor la granițele terestre la 1 ianuarie 2025 va transforma România și Bulgaria în participanți cu drepturi depline la cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net