Dependenţa de sex, incapacitatea de a controla sentimentele sau acţiunile de natură erotică
Dependenţa sexuală constă în lipsa capacităţii de a controla sau amâna sentimentele sau acţiunile de natura sexuală. Nevoia de excitare se substituie celei de intimitate. În final, căutarea acesteia devine mai importantă decât familia, cariera, chiar sănătatea şi siguranţa personală.
Numită în unele contexte şi nimfomanie, dependenţa de sex se află la graniţa între joacă, plăcere, nebunie şi boală. Cu toate acestea, mulţi specialişti o consideră mai mult o boală. O persoană dependentă de sex este obsedată de gândul producerii unei activităţi sexuale, dar nu de fiecare dată obţine o plăcere reală din acel act sexual.
Cauzele dependenţei de sex sunt multiple. Principala cauză pare să fie de natură biochimică, mai precis, persoana care nu rezistă să facă sex suferă de o dereglare a organismului ce o împinge să fie dependentă de eliberarea anumitor hormoni şi receptori chimici specifici actului sexual şi stării de climax.
O altă cauză a dependenţei de sex poate fi de natură emoţională, persoana respectivă simţind constant nevoia de afecţiune, de implicare într-o relaţie chiar şi pasageră şi de apropiere fizică. Rezultatul este trecerea de la un partener sexual la altul, într-o încercare disperată de a se simţi apreciate, atinse, mângâiate, iubite chiar şi pentru câteva minute.
Departe de ideile preconcepute ale societăţii moderne, acesta este unul dintre motivele principale pentru care multe fete depresive, abuzate, părăsite de părinţi sau cu o copilările nefericită ajung să fie prostituate, dame de companie sau femei cu o viaţă sexuală foarte libertină.