Iată care sunt cele mai comune şi mai grave boli cu transmitere sexuală
Oricine are relații sexuale se poate îmbolnăvi de BTS. Dacă aveți un contact sexual neprotejat (vaginal, anal, oral) cu cineva care are o infecție, atunci o puteți lua și dumneavoastră. Cu cât numărul partenerilor cu care aveţi relaţii sexuale crește, cu atât crește și riscul de a lua BTS. Iată care sunt cele mai cunoscute, mai grave boli cu transmitere sexuală comune femeilor şi bărbaţilor.
HPV-ul este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală atât la femei, cât şi la bărbaţi. Aproape orice persoană activă sexual va fi infectată, la un moment dat în cursul vieţii, cu HPV, virusul human papilloma. Acest virus se transmite prin sexul vaginal, anal, oral, precum şi prin contactul pielii în zona vaginală. Există peste 40 de tipuri de virusuri HPV, însă majoritatea nu cauzează simptome şi organismul reuşeşte să le elimine singur. Există însă unele tipuri de virusuri HPV care cauzează veruci genitale, iar altele care pot cauza cancer. Din fericire, există posibilitatea prevenirii cancerului cauzat de HPV prin vaccinare.
Chlamydia este o altă afecţiune care afectează în mod frecvent bărbaţii şi femeile. Aceasta se transmite cel mai des prin sex vaginal sau anal, însă poate fi răspândită şi prin sex oral. Numai 25% dintre femei şi 50% dintre bărbaţi prezintă simptome atunci când sunt infectaţi cu bacteria Chlamydia.
Gonoreea, boala care afectează şi femeile şi bărbaţii, e cauzată de o infecţie bacteriană. Adesea aceasta vine ”la pachet” cu clamidia, iar simptomele acestora sunt similare: secreţii anormale şi senzaţie de usturime la urinare.
Herpesul genital poate fi cauzat de virusul HSV-1 sau de virusul HSV-2. Principalul simptom al herpesului sunt başicile din zona penisului, vaginului sau anusului. Aceste băsici pot aparea şi în interiorul vaginului. Herpesul se transmite prin contact cu pielea din zona intimă a pacientului infectat. Fiind cauzat de un virus, herpesul nu se vindecă, însă medicaţia poate ţine afecţiunea sub control.