Relaţiile de cuplu nu sunt ferite de conflicte. Ce impact au asupra vieţii intime?
Nicio relaţie nu este ferită de conflicte şi probleme, însă toate se pot rezolva dacă ştii să abordezi situaţiile dificile cu tact şi calm. Atunci când conflictele, stresul şi aşteptările nerealiste îşi pun amprenta pe dinamica cuplului, sexul nu mai reprezintă o prioritate. Dacă la început activitatea intimă este incitantă, și partenerii îşi explorează sexualitatea, pe parcursul relației apar factorii stresori şi libidoul partenerilor scade.
Fie că vorbim despre probleme la serviciu, stres sau frustrări acumulate în timp, relaţia sexuală este prima care are de suferit. Partenerii se simt neacceptaţi, stima lor de sine scade iar asta conduce la imposibilitatea celor doi de a se apropia într-un mod intim.
Sexul este foarte important într-o relaţie şi reprezintă o manifestare a dorinţei faţă de partener. Implicit vorbim despre acceptarea lui din toate punctele de vedere cât și despre apropierea fizică şi emoţională. Pentru ca sexul să fie o experienţă nemaipomenită pentru partenerii unui cuplu, aceştia trebuie să ia în considerare mai multi factori: să creeze comfort şi siguranţă, să pregătească o atmosferă relaxantă, să îşi manifeste dorinţa sexuală, să atingă și să mângâie partenerul şi să comunice ceea ce îşi doresc. Dacă într-un conflict este importantă comunicarea verbală, când vine vorba de sex ne vom concentra pe comunicarea non-verbală.
Comunicarea non-verbală necesită atenţie, ascultare şi dorinţa de a creea o conexiune cu partenerul. Tăcerea este spaţiul în care cei doi îşi permit să evolueze, să fie acceptaţi şi să investească în dezvoltarea intimităţii. Fiecare gest contează înainte de sex însă conflictele nu reprezintă cel mai bun preludiu. De aceea, nu există o cale directă de la conflict la sex însă tăcerea reprezintă un pas important atât pentru reflexie personală cât şi pentru reclădirea intimităţii dintre cei doi.
Endorfinele eliberate, în timpul sexului, dau o senzaţie de bine şi ajută la creşterea stimei de sine. Pornind de la această premisă, conflictul anterior scade din importanță lăsând loc sentimentelor pozitive de după sex să îşi pună amprenta pe o discuţie mai calmă şi orientată spre soluţii. Trebuie să aveţi în vedere un lucru extrem de important. Resentimentele, critica, nemulţumirile nu îşi au loc într-o interacţiune, de aceea sexul contribuie ca un reglator de “tensiune” al cuplului. Sexul poate fi soluţia multor probleme în cuplu, iar lipsa lui poate genera alte conflicte.