Secreţiile vaginale reprezintă un proces fiziologic normal. Când e cazul să te îngrijorezi?
Scurgerile vaginale sunt perfect normale, însă există şi cazuri în care cantitatea, mirosul sau culoarea acestora diferă de la femeie la femeie, în funcţie de perioada lunii, eventualele probleme de sănătate existente sau anumite medicamente.
De exemplu, secreţiile vaginale sunt mai abundente şi au un miros mai pregnant în perioada sarcinii, în timpul alăptării sau atunci când eşti excitată. Cu toate acestea, scurgerile de acest gen sunt perfect normale, însă devin periculoase atunci când sunt însoţite de mâncărimi sau senzaţie de arsură în zona vaginului, aspect care ar trebui să vă tragă un semnal de alarmă deoarece pot semnala o infecţie sau anumite afecţiuni ascunse.
În acelaşi timp, scurgerile vaginale neobişnuite pot fi şi o urmare a igienei necorespunzătoare sau, dimpotrivă, a spălăturilor vaginale inutile cu apă şi soluţii dezinfectante parfumate, care pot perturba echilibrul florei vaginale.
De asemenea, infecţiile vaginale pot fi cauzate şi de bacterii sau alţi agenţi patogeni, transmisibili pe cale sexuală. Din acest motiv şi partenerul trebuie consultat de către medic, iar în caz de nevoie şi acestuia i se administrează tratament specific.
Mai există în rândul adolescentelor ideea fixă că scurgerile vaginale sunt foarte periculoase şi că sunt un semn al îmbolnăvirii, lucru total neadevărat în realitate. De fapt, scurgerea albă care apare la fetele tinere reprezintă secreţia mărită a vaginului iar cauzele sunt de obicei emoţionale, eventual excitaţia erotică sau conflictele psihice.
Alte cauze ale scurgerilor vaginale neobişnuite sunt: utilizarea antibioticelor puternice, anticoncepţionalele orale, infecţiile cu Chlamydia, tricomoniază sau gonoree, diabetul şi stresul.