Vaginita bacteriană. Cum se transmite această infecţie?
Vaginita bacteriană este o inflamaţie a mucoasei vaginului produsă de o bacterie numită Gardnerella Vaginalis. Bacteria este prezentă în mod normal în flora vaginală. Atunci când această floră se dezechilibrează, bacteria se înmulţeşte mai mult decât este normal şi se instalează infecţia.
Modul exact de transmitere nu este cunoscut. Infecţia apare de obicei la femei active din punct de vedere sexual şi se asociază cu dezechilibrul dintre bacteriile „bune” și „rele” care se regăsesc în mod normal în vagin. Unul dintre motivele apariției acestei afecțiuni este schimbarea partenerului sexual sau întreținerea de relații sexuale cu mai multe persoane, dar sunt mulți alți factori necunoscuți care duc la apariția bolii.
Printre factorii de risc ai acestei afecţiuni se numără folosirea frecventă a irigatoarelor şi a tampoanelor vaginale, toaleta vaginală făcută cu săpunuri dure, utilizarea pe termen lung a steriletului şi utilizarea lenjeriei intime din materiale sintetice.Simptomele includ mâncărimi, arsuri, durere în timpul urinării, secreții vaginale și un miros neplăcut. Diagnosticul se pune în urma unor analize ale secreţiei vaginale. Tratamentul medicamentos poate fi oral şi vaginal. Se poate întâmpla ca după administrarea tratamentului boala să recidiveze şi simptomele să reapară.
Cum se poate preveni infecția?
- Abstinență sexuală
- Limitarea numărului de parteneri sexuali
- Evitarea efectuării spălăturilor vaginale