3 sfaturi pentru a scăpa de dependența de dulciuri. Ce ai de făcut
Prăjituri, biscuiţi, înghețată, cafea super îndulcită, sucuri… Iată numai câteva exemple de “slăbiciuni” în faţă cărora mulţi dintre noi sunt tentaţi să cedeze. Deşi ştim cu toţii cât de rău face sănătăţii consumul excesiv de zahăr, parcă, uneori, chiar nu ne putem abţine.
Dependenţa de dulciuri poate fi tratată foarte simplu, potrivit doctorului Mehmet Oz. Mai ales dacă ai în minte câteva boli care pleacă de la... consumul excesiv de zahăr: disfuncţii renale, boli cardiovasculare, cancer. Iată 3 sfaturi foarte uşor de aplicat pe care doctorul le are pentru persoanele dependenţe de dulciuri.
1. Consumă fructe la fiecare masă!
Un “dulce” natural precum fructele uscate îţi pot păcăli poftă de “ceva bun”. Chiar şi când găteşti poţi încerca să adaugi fructe. Ce-ai zice de o lingură de gem de merişor adăugată pe sandvişul cu carne de curcan, la prânz? Dar de un mango adăugat peste puiul la grătar sau de o mâna de stafide în pilaf? Aceste combinaţii “îndrăzneţe” te pot face să renunţi încet-încet la zahărul rafinat.
2. Aplică regula 50-50!
Dacă îţi plac foarte mult sucurile, încearcă regula 50-50. Diluează sucul din pahar cu apă (plata, minerală) sau sifon. În acest fel, concentraţia de zahăr scade la jumătate. Continuă să reduci cantitatea de suc şi, în cele din urmă, vei scapă de dependenţă.
3. Consum unt de arahide cu ciocolată!
Sună delicios pentru un pofticios. Topeşte un baton de ciocolată neagră şi adaugă unt de arahide organic. Amestecă temeinic şi lasă la frigider. Când îţi este poftă de dulce - ia o lingură. Nu conţine decât 4,5 grame de zahăr. În schimb, o “negresă” are cel puţin 30 de grame.