5 lucruri pe care nu le știai despre Afrodiziace

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pot anumite alimente să stimuleze dorinţa sexuală sau numai perpetuăm nişte mituri la nesfârșit? Din nefericire, foarte multe femei tinere peste tot în lume suferă de libido scăzut.

Mai mult, se pare că unul din patru bărbaţi cu vârsta sub patruzeci de ani acuză probleme erecție și disfuncții în relația de cuplu.

Desigur, unul dintre factorii majori care duc la astfel de situaţii este stresul, uneori însoțit și de unele afecțiuni de sănătate. De aceea, afrodiziacele sunt la mare căutare, numeroși oameni bazându-se pe acestea pentru a își recăpăta dorinţa sexuală și a avea parte de o relaţie de cuplu satisfăcătoare.

Dar sunt afrodiziacele ceea ce credem noi că sunt? Pot anumite mâncăruri – sau actul de a mânca în sine – să stimuleze dorinţa sexuală? Într-o definiție simplificată, afrodiziacele sunt acele produse comestibile capabile să stimuleze simțurile iubirii (văz, pipăit, miros și gust). Știința ne spune că pot, dar nu neapărat cum ne imaginăm noi! Hai să vedem în continuare câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre afrodiziace, istoria lor și curiozitățile care au transformat realitatea în legendă.

1. Afrodiziacele și stimulentele sexuale sunt lucruri diferite

Încă nu s-a dovedit științific faptul că un produs alimentar poate să stimuleze direct organele sexuale. Cel mult, un astfel de produs poate să sugereze ideea de sex creierului nostru.

Pe de altă parte, atunci când vorbim despre stimulente sexuale, acestea sunt gândite și formulate astfel încât să îi ajute pe cei cu disfuncții erectile să dea curs dorințelor sexuale care deja există, nu au nevoie să fie stimulate. Stimulentele sexuale de la Zerex, de exemplu, conțin extracte naturale de colții babei (sau Tribulus terrestris), maca peruviană și clorhidrat de L-arginină (un aminoacid care ajută la îmbunătățirea metabolismului).

Cu alte cuvinte, afrodiziacele acționează mai mult asupra minții, în timp ce stimulentele sexuale acționează direct asupra trupului, ajutând de exemplu un bărbat să obțină și să mențină o erecție.

2. De-a lungul istoriei, oamenii au atribuit efecte afrodiziace celor mai neobișnuite mâncăruri

Tradițional, alimentele afrodiziace s-au împărțit în mai multe categorii, oamenii atribuindu-le astfel de calități pe o serie de criterii (uneori amuzante). Principalele categorii sunt următoarele:

  • Alimente care te ”înfierbântă” – condimentele și alimentele iuți generează căldură în corp, deci normal că și înfierbântă persoana din punct de vedere sexual, nu?
  • Alimentele care seamănă cu organe genitale – stridiile au poate cea mai puternică reputație din acest punct de vedere, dar nu trebuie să uităm nici de fructele sau legumele cu aspect sugestiv (smochinele, bananele, castraveții, morcovii, merele, sparanghelul).
  • Alimentele care sugerează reproducerea – ei bine, aici lucrurile sunt ceva mai simple: dacă un aliment reprezintă organe genitale sau ouă, atunci ele au efect afrodiziac (ouăle păsărilor și icrele peștilor, organele reproductive ale animalelor etc.).
  • Alimentele exotice – pe principiul că dacă ceva este exotic (și deci costisitor), atunci neapărat trebuie să fie și erotic. Cu câteva secole în urmă, cartofii și pudra de cacao erau considerate afrodiziace, pentru că numai puține populații pe glob aveau acces la ele. Deși încă asociem ciocolata cu erotismul (vom vedea imediat de ce), odată ce aceste produse alimentare au devenit bunuri de consum global, reputația lor ca afrodiziace s-a atenuat.
  • Alimentele care stimulează simțurile stimulează și pasiunea erotică – foarte multe dintre alimentele care stimulează gustul, atingerea, mirosul și văzul se presupune că sunt afrodiziace.

Ceea ce știm sigur despre toate aceste alimente este faptul că ele conțin nenumărate vitamine, minerale și nutrimente care au un efect pozitiv asupra sănătății noastre. Unele dintre stimulentele sexuale de pe piață conțin extracte din astfel de plante, compuși naturali și vitamine, tocmai pentru a asigura buna funcționare a organismului, de a ajuta bărbații să obțină și să mențină o erecție, și să lupte împotriva impotenței.

De la asta însă și până la a face o cură de banane pentru a-ți trezi dorința sexuală drumul este lung și periculos, căci substanțele din banane le pot cauza neplăceri celor suferinzi de inimă.

3. Cantarida, acest stimulant cu efecte... letale

Despre Musca Spaniolă (un cărăbuș din care se extrage substanța cantaridă) se știe că este un afrodiziac puternic. Filmele cu adolescenți din anii 80 ne-au învățat că dacă presari cantaridă în băutura unei femei, aceasta va deveni înfierbântată și pasională. Similar, bărbații care consumă substanța se transformă în adevărați armăsari.

Ei bine, cantarida le produce oamenilor, într-adevăr, o reacție termică – li se face foarte cald, foarte repede. După aceea, însă, îi poate ucide. O concentrație de 0.5 grame / kilogram corp este fatală unui om adult. Concentrațiile mari, neletale, pot cauza la rândul lor probleme de sănătate foarte grave: disfuncție hepatică și renală, colaps al sistemului circulator, erecții dureroase, impotență.

Deși este adevărat că o cantitate de cantaridă poate provoca o erecție, în nici un caz ea nu stimulează dorința sexuală, pasiunea, libido-ul. Mai mult, medicii recomandă să ne ținem foarte departe de ea, căci efectele secundare pot fi teribile.

4. De ce este ciocolata afrodiziacul preferat al lumii moderne?

Pentru societatea contemporană, ciocolata este considerată un aliment care aduce confort și plăcere, deși Aztecii o foloseau ca afrodiziac. Secole de-a rândul, pudra de cacao și ciocolata au fost produse de lux, destinate claselor superioare și înzestrate cu proprietăți aproape magice de cei care numai puteau visa la o asemenea comoară. Abia în anii 80 medicina și neuroștiințele au făcut lumină în misterul ciocolatei.

Ciocolata conține o substanță denumită fenil etilamină – un stimulant al sistemului nervos central, prezent în creierul uman, cu rol de a stimula și regla emoţiile. Mai mult, substanțele din cacao și ciocolată stimulează producția de endorfine la nivelul creierului – substanţe care scad senzaţia de durere și reduc stresul. Pe lângă asta, ciocolata stimulează producția de serotonină, un anti-depresiv natural. Ciocolata are și alte efecte pozitive asupra noastră, întărind funcționarea sistemului vaso-circulator și circulația sângelui la nivelul creierului.

Din aceste puncte de vedere, este limpede de ce ciocolata este afrodiziacul preferat al oamenilor de pretutindeni. Din punct de vedere medical însă, pudra de cacao și extractele din boabele de cacao se folosesc cu succes în producția de suplimente sexuale, căci eficiența lor este dovedită din plin.

5. Ai nevoie cu adevărat de afrodiziace și suplimente sexuale?

Trebuie să facem diferența dintre lipsa unei dorințe sexuale și o disfuncție sexuală. Este normal ca uneori oamenii să nu aibă dispoziția necesară pentru a se angaja într-un act sexual. Mai mult, există oameni care au libido, dar nu pot duce la capăt un act sexual (ejaculare precoce, probleme de impotență, anorgasmie etc.).

Una dintre cele mai sănătoase căi de a aborda o astfel de problemă este un examen medical complet pentru a elimina posibilitatea ca astfel de probleme să fie simptomele unor afecțiuni de sănătate.

Experții Zerex recomandă sexul tantric ca formă de stimulare și plăcere în cuplu, alături de suplimentele alimentare care susțin potența masculină, dar și terapia individuală și de cuplu (dacă sursa problemelor este de natură psihologică), precum și – cel mai important – comunicarea deschisă și sinceră cu partenerul sexual pentru a găsi cele mai bune căi de rezolvare a situației.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net