Cel mai mortal animal din lume nu este cel la care te gândești

Ultima actualizare:

Este considerat, pe bună dreptate, cel mai mare prădător al lumii. Și dacă v-ați dus imediat cu gândul la un rechin alb, un urs grizzly sau o altă bestie similară, este de înțeles, doar că numărul victimelor umane ale acestor animale este incomparabil cu ce poate face acest prădător. Nu este puternic și nici mare precum un urs grizly sau un rechin, dar ucide sute de mii de oameni în fiecare an.

Câte victime fac urșii, rechinii și nucile de cocos fiecare an

Cel mai mortal animal din lume nu este ceea ce v-ați aștepta. Nu este nici feroce, nici puternic, dar este totuși responsabil pentru sute de mii de decese în fiecare an.

image

Înainte de a povesti despre acest ucigaș, ar trebui să clarificăm câteva detalii pentru a arăta cât de amenințător este, scrie IFL Science.

În ciuda popularității prădătorilor oceanici în mentalul nostru cultural, rechinii ucid în medie aproximativ 10 persoane în fiecare an în întreaga lume (deși în 2023 s-a înregistrat o ușoară creștere a acestei cifre).

În comparație cu nucile de cocos care cad din copaci și ucid aproximativ 150 de persoane în fiecare an, rechinii nu sunt chiar atât de demni de teama pe care o generează.

Dar urșii? În America de Nord, există aproximativ 750.000 de urși negri care se plimbă prin țară. Câți oameni ucid în medie în fiecare an? Una, o singură persoană, scrie sursa citată.

Vacile, mai mortale decât urșii

Când vine vorba de întâlniri fatale, chiar și vacile depășesc urșii și rechinii, aceștia omorând anual între 20 și 22 de persoane numai în SUA.

Bine, mare și feroce nu pare să fie suficient, dar ce spuneți de cei toxici sau veninoși?

Păianjenii, subiectul multor temeri din întreaga lume, sunt responsabili pentru un număr remarcabil de puține mușcături mortale, mai ales de când au fost dezvoltate antiveninurile în secolul al XX-lea.

Cu toate acestea, nu același lucru se poate spune despre mușcăturile de șarpe.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște mușcăturile de șarpe drept o „boală tropicală neglijată”, deoarece aproximativ 140.000 de persoane sunt ucise de acestea în fiecare an în întreaga lume.

Cel mai mortal dintre prădători

În ciuda caracterului tragic al acestei cifre, ea nici măcar nu concurează cu cel mai mare ucigaș din lume. În fiecare an, între 700 000 și 2,5 milioane de oameni își pierd viața din cauza acestei creaturi. Ce este aceasta? Țânțarul.

Țânțarii sunt vectori pentru diverse boli, cea mai mortală fiind malaria, care ucide aproximativ 600 000 de persoane în fiecare an, în timp ce alte 200 de milioane de cazuri au ca rezultat incapacitatea de a se deplasa timp de câteva zile.

Boala afectează mai ales persoanele care trăiesc în zonele tropicale și subtropicale.

În țările cu cele mai ridicate rate de transmitere, cei mai vulnerabili sunt copiii mici care nu și-au dezvoltat imunitatea, precum și femeile însărcinate a căror imunitate a fost alterată de sarcină.

Cazuri de malarie au ajuns și în Europa

În ciuda disponibilității din ce în ce mai mari a diferitelor forme de intervenție pentru prevenirea și tratarea bolii, aceasta continuă să aibă un cost ridicat pentru indivizi, familii, comunități și națiuni întregi.

În ultimii ani, malaria a început să devină un risc mai mare pentru persoanele care trăiesc în țări mai puțin familiarizate cu această boală.

Deși nu este endemică în SUA, boala este importată în număr mai mare pe măsură ce oamenii vizitează țări în care este endemică. O situație similară a avut loc în sudul Franței, unde a devenit o problemă sporadică.

Malaria nu este singura boală transmisă de țânțari. Febra Dengue, o infecție virală, este, de asemenea, frecventă în zonele tropicale și subtropicale și este endemică în unele părți ale SUA. Deși nu este la fel de gravă ca malaria, majoritatea persoanelor recuperându-se în timp, este totuși extrem de neplăcută pentru cei care o experimentează.

Există și alte boli transmise de țânțari, inclusiv virusul West Nile, care, deși rareori fatal, poate provoca boli neurologice (în aproximativ 1 % din cazuri), care pot fi fatale. În prezent, nu există niciun tratament specific pentru această infecție.

Prin urmare, în ciuda dimensiunilor lor mici, țânțarii sunt cu adevărat un ucigaș îngrijorător în întreaga lume și, pe măsură ce schimbările climatice continuă, se pot răspândi în zone neafectate anterior.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net