6 greşeli pe care le fac părinţii la masă
Obezitatea sau malnutriţia, anemia, rahitismul, problemele de tranzit intestinal sau pubertatea precoce, precum şi alergiile, toate acestea pot apărea la copii din cauza unei alimentaţii necorespunzătoare. Iar părinţii sunt, evident, principalii vinovaţi. Sunt 6 mari greşeli pe care le fac.
Potrivit ultimelor studii, peste 40% dintre copiii din România sunt supraponderali sau obezi. Mai grav este că o parte dintre aceştia au dezvoltat şi afecţiuni metabolice asociate surplusului de greutate, precum diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea şi hipercolesterolemia. La polul opus, unul din trei copii din mediul rural suferă de malnutriţie, alţii de intoleranţe sau alergii alimentare, anunţă nutriţioniştii de la alimentespeciale.ro, care ne avertizează în legătură cu următoarele greşeli pe care riscăm să le facem.
1. Îl forţezi să mănânce mai mult decât are nevoie
Adulţii tind să nu aprecieze corect dimensiunile stomăcelului unui copil şi cantitatea de mâncare de care are el nevoie. Li se pare că cele câteva linguri de ciorbiţă pe care le-a consumat la prânz sunt insuficiente. Nu e aşa. Sfatul este să nu-l forţezi pe copil să mănânce pentru că va căpăta o aversiune faţă de mâncare sau se va obişnui aşa.
2. Îi dai „recompense” dulci
Ca răsplată pentru că a mâncat tot din farfurie, îi dai o prăjitură, o bomboană, o ciocolată. Foarte rău. Deja s-au adunat prea multe calorii la o masă. Apoi, zahărul este „otravă” în organismul celor mici.
3. Nu eşti un exemplu bun
Dacă tu mănânci nesănătos, ce pretenţie să ai de la copil? Nu poţi să-ţi pui în farfurie cartofi prăjiţi, iar copilului sote de morcovi şi să te aştepţi să mănânce. Dacă te vede pe tine că ronţăi fructe între mese, dacă dintotdeauna ai gătit sănătos în casă, pentru toată familia, atunci se va obişnui cu aceste alimente şi i se vor părea normale.
4. Îi oferi alimente cu grad mare de alergeni
Dacă în primele luni de viaţă peste 30% dintre copii dezvoltă intoleranţă la lactoză, odată cu diversificarea pot apărea şi intoleranţa la gluten şi diverse alergii. Trebuie să ştii că alimentele cu cel mai mare grad alergen pentru copii este, pe lângă laptele de vacă sau cerealele, şi oul, amidonul, mierea, nucile, alunele, glutenul, soia şi seminţele. Înainte de a i le introduce în alimentaţie, consultă un medic specialist. „Durerile de burtă, disfuncţiile digestive, vărsăturile, balonarea, lipsa poftei de mâncare, agitaţia, lipsa somnului sau retardul de creştere, sunt doar câteva dintre simptomele care indică o intoleranţă sau o alergie alimentară. Părintele nu trebuie să ignore semnalele de alarmă şi să meargă cu cel mic la medic, pentru un set de teste şi analize”, te sfătuieşte Maria Martac, biolog şi magager al site-ului bebikut.ro.
5. Îi dai alimente foarte condimentate
La masă, îi prepari copilului mâncăruri bogate în sare, cu prea multă pâine sau făinoase, alimente prăjite în defavoarea celor fierte.
6. Nu ştii câte mese e bine să aibă pe zi
Numărul de mese variază în funcţie de vârstă. Astfel, în perioada alăptării, până la diversificare, bebeluşul are nevoie de 6 mese pe zi (la circa 4 ore, cu pauză mai mare noaptea). După diversificare, copilul va avea 4 mese de lapte şi 2 mese cu mâncare. După ce se renunţă la alăptare, vor fi 3 mese principale şi 1-2 gustări pe zi.
Copilul alege când, nu şi ce să mănânce
“Niciun copil nu va alege să mănânce orez fiert cu legume în detrimentul cartofilor prăjiti sau budincă de chia sau quinoa în locul unei gogoşi. E important ca cel mic să aleagă când şi cât vrea să mânânce, nu însă şi ce vrea să mânânce. Părinţii, sub îndrumarea a unui medic specialist, sunt cei care trebuie să urmărească şi să alcătuiască o dietă corectă, care să cuprindă alimente diversificate, adaptate pentru vârsta, activitatea fizică, afecţiunile, gusturile şi preferinţele copilului”, a subliniat biologul Maria Martac.