9 recomandări pentru cumpărăturile de Sărbători
În mod tradiţional, în apropierea Sărbătorilor de iarnă creşte consumul de produse alimentare, iar unii comercianţi vor încerca să vă vândă şi marfă de proastă calitate. Veterinarii recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate.
În curând, va începe nebunia cumpărăturilor pentru Sărbătorile de iarnă. Dacă nu vreţi să aveţi surprize neplăcute, ţineţi cont de sfaturile veterinarilor şi cumpăraţi din magazine autorizate unde produsele sunt depozitate şi vândute în condiţii igienice. Consumul de carne de porc necontrolată sanitar-veterinar poate duce la îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii şi se poate complica, ducând la deces.
În cazul în care veţi dori să cumpăraţi din pieţe sau oboare, trebuie să fiţi atenţi la câteva aspecte. Trebuie urmărit, în cazul produselor de origine animală ambalate sau neambalate, modul de expunere şi comercializare a acestora. Iată la ce să fim atenţi!
Sacrificarea porcului în gospodărie
Unii dintre crescătorii de porci sacrifică animalele în propria gospodărie, fără un control sanitar-veterinar.
Sacrificarea porcului şi consumarea cărnii în familie sau vânzarea acesteia fără controlul sanitar-veterinar pot avea consecinţe grave. De exemplu, dacă porcul e bolnav de trichineloză sau are o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale. Iată alte reguli care trebuie respectate:
- Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului.
- Dacă medicul veterinar constată că porcul este bolnav, nu vindeţi animalul, nu-l sacrificaţi şi nu consumaţi carnea. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.
- Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. 7 Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei.
- Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!
- Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar-veterinar şi supravegheat de un medic veterinar.