Ce trebuie să ştii înainte de a achiziţiona un apartament

Ultima actualizare:

    Sursă foto: Unsplash.com
Sursă foto: Unsplash.com

Achiziţia unui apartament este o decizie cu impact pe termen lung, înainte de orice, pe plan financiar, dar şi din punct de vedere al stilului de viaţă. Aşadar, nu este o alegere uşoară şi trebuie cântărită cu atenţie din mai multe perspective. Pentru a lua decizia cea mai bună, iată câteva aspecte care trebuie luate în considerare înainte de a cumpăra un apartament:

Amplasarea

Locul în care este amplasat blocul, precum și proximitatea sa faţă de anumite facilităţi cum ar fi magazinele, staţiile de transport în comun, parcurile sau şcolile sunt factori care ar trebui luaţi în considerare atunci când începi să cauţi un apartament, deoarece pot avea un impact important asupra stilului tău de viaţă pe termen lung.

De exemplu, când te uiţi pe lista de apartamente de vanzare in Bucuresti, este esenţial să iei în considerare apropierea faţă de metrou sau alte mijloace de transport în comun, mai ales dacă serviciul sau şcoala copiilor se află la o distanţă considerabilă. De această amplasare va depinde foarte mult timpul de care ai nevoie ca să ajungi la serviciu, deci, și ora de trezire şi alte activități.

De asemenea, este esențială amplasarea apartamentului în clădire. Ia în considerare amplasarea sa în funcţie de punctele cardinale, dar verifică și dacă este în apropierea liftului sau a ghenei. Toate detaliile de mai sus ar trebui considerate ca făcând parte din propunerea de ansamblu și utilizate pentru a te ajuta la determinarea valorii proprietății.

Vechimea imobilului

În funcţie de cât de vechi sau nou este imobilul, vei putea şti de câţi bani mai ai nevoie pentru a transforma apartamentul în casa visurilor tale. În cazul apartamentelor din imobile mai vechi, va fi, probabil, nevoie de anumite renovări. Mai important decât aspectele estetice este să ştii în ce condiţie sunt sistemul electric, cel de termoficare şi instalaţiile sanitare. Schimbarea şi actualizarea lor presupun investiţii destul de importante, aşa că va trebui să decizi dacă ai sau nu bugetul necesar pentru ele. De asemenea, dacă vrei să îţi iei un apartament într-un oraş cunoscut pentru o activitate seismică mai intensă, ia în considerare starea structurii de rezistenţă a blocului.

Modificările necesare

Dacă ai găsit un apartament care corespunde gusturilor tale, dar, ai dori să îi aduci unele îmbunătăţiri, mai ales în ceea ce priveşte compartimentarea, interesează-te înainte dacă anumiţi pereţi pot fi dărâmaţi sau dacă poţi schimba destinaţia anumitor camere. Există legi destul de clare care te pot ajuta să îţi dai seama ce modificări poţi face în apartament şi de ce fel de documente şi încuviinţări ai nevoie.

Defectele ascunse

La o primă vedere, poate părea că ai găsit apartamentul perfect, dar, nu strică să cauţi informaţii suplimentare. O bună strategie constă în discuţia cu potenţialii vecini care locuiesc în imobil de mai mult timp. Este posibil să afli că există probleme cu întreţinerea părţilor comune, cu cheltuielile de întreţinere sau să descoperi că acoperişul necesită reparaţii considerabile şi, de exemplu, pot fi responsabilitatea ta, dacă ai ales un apartament la ultimul etaj.

De asemenea, vorbind cu vecinii, poţi afla mai multe informaţii despre stilul de viaţă din cartier. De exemplu, dacă locuieşti în preajma unui stadion mare, este posibil să te confrunţi relativ frecvent cu restricţii de circulaţie. O perspectivă din partea celor care locuiesc în imobilul sau în cartierul în care vrei să te muţi de mai mult timp te va ajuta să îţi dai seama de aspecte pe care altfel nu le-ai luat în considerare.

Aspectele juridice

Chiar dacă, în principiu, aspectele juridice ţin mai curând de activitatea notarului, trebuie să te interesezi foarte clar de situaţia legală a apartamentului pe care vrei să îl cumperi, de exemplu, dacă dreptul de preemţiune a fost respectat sau dacă proprietatea face obiectul unui litigiu. Fără o verificare atentă a acestor aspecte, care trebuie neapărat să fie în ordine, poţi ajunge în situaţia în care contractul de vânzare-cumpărare poate fi declarat nul.

Pentru a lua cele mai bune decizii atunci când vine vorba de cumpărarea unui apartament, ţine cont de aspectele menţionate mai sus şi vei fi în poziţia de a face o alegere bine informată.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net