Cum a ajuns o clădirea ieftină, neagră, simbolul puterii britanice. În spatele acestei uși, sunt 100 de camere
Downing Street 10, locul în care locuiesc prim-miniștrii britanici, este astăzi unul dintre cele mai cunoscute adrese din lume. Însă, acum 300 de ani, această clădire nu era nimic mai mult decât o locuință extrem de modestă. Construită pe un teren ieftin, pe locul unei foste fabrici de bere mediavale, cu foarte puțini bani, Downing Street 10 a avut o evoluție foarte interesantă pe care nimeni nu avea cum să o intuiască. Churchill a vrut chiar să fie demolată. Astăzi, Downing Street 10 este centrul puterii britanice.
Primele zile ale clădirii
Totul a început în 1682, când Sir George Downing, un tânăr american proaspăt absolvent al Universității Harvard, a primit un teren de la regele Carol al II-lea al Angliei.
Pe acest teren, a construit în timp 15-20 de case, dar clădirile nu erau de cea mai bună calitate și erau si foarte modeste.
În 1730, regele George al II-lea a făcut cadou clădirea Primului Lord al Trezoreriei, Robert Walpole, care a devenit primul prim-ministru al Marii Britanii.
Walpole a acceptat darul cu condiția ca reședința să fie folosită de toți prim-miniștrii viitori.
Reședința prim-miniștrilor britanici
De-a lungul timpului, mulți prim-miniștri nu au fost impresionați de clădire și au preferat să locuiască în casele lor personale.
Dar în 1902, Downing Street 10 a devenit locuința oficială a prim-miniștrilor.
În acea perioadă, zona era plină de bordeluri și cârciumi, iar clădirea nu părea deloc atractivă.
Totuși, apropierea de centrul politic al Londrei a făcut ca Downing Street 10 să devină, treptat, locul liderilor britanici și adevăratul centru de putere.
În spatele ușii negre, aparent banală, sunt peste 100 de camere conectate prin holuri și scări. Practic, cele 20 de case, construite în urmă cu 300 de ani, au devenit una singură.
Un labirint de coridoare și pasaje leagă Downing Street 10 de o clădire mai mare și mai grandioasă aflată chiar în spatele ei. De asemenea, clădirea se întinde și în stânga ușii de la intrare, ocupând o mare parte din Downing Street 12, care la rândul ei este conectată printr-un coridor la Downing Street 11, reședința oficială a ministrului de finanțe. Celelalte clădiri de pe Downing Street sunt birouri guvernamentale.
Unii dintre cei mai faimoși lideri politici britanici au locuit și au lucrat la numărul 10. Printre aceștia, Robert Walpole, William Gladstone, Benjamin Disraeli, David Lloyd George, Winston Churchill și Margaret Thatcher, scrie Historic UK
Churchill a dat ordin să o demoleze
Un moment important din istoria clădirii a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când, pe 14 octombrie 1940, Downing Street 10 a fost bombardat de germani.
Bombardamentul a distrus bucătăria și multe camere ale clădirii, iar Winston Churchill, prim-ministru la acea vreme, se afla chiar în clădire în momentul atacului.
După bombardament, guvernul britanic a luat în considerare demolarea clădirii, dar în cele din urmă au decis să o restaureze.
În urma lucrărilor de renovare din anii 1950, restauratorii au descoperit că fațada clădirii, care acum este neagră, fusese de fapt galbenă la început.
Datorită poluării din acea perioadă, fațada s-a închis la culoare. Totuși, au decis că culoarea galben nu se potrivea unei reședințe a primului ministru, așa că fațada a fost revopsită tot în negru.
Astăzi, Downing Street 10 este nu doar casa prim-miniștrilor britanici, ci și un simbol al puterii politice a Marii Britanii.