Cine este românul care a cumpărat Casa Braikoff. Hermes va deschide aici primul magazin din România
Casa Brainkoff, una dintre cele mai frumoase clădiri din București, cu o istorie de peste 150 de ani, va găzdui din acest an un magazin exclusivist și nouă apartamente ultraluxoase. Dezvoltatorul One United Properties, care a preluat monumentul istoric în 2021, a semnat o promisiune de vânzare cumpărare cu un om de afaceri român discret, despre care se cunoaște pasiunea sa pentru Emil Cioran.
Cine a cumpărat Casa Braikoff
Discretul om de afaceri George Brăiloiu (54 de ani) a semnat cu One United Properties o promisiune de vânzare-cumpărare, în valoare de 24 de milioane de euro, care vizează proiectul One Athénée, rezultat în urma restaurării monumentului istoric Casa Braikoff, din centrul Bucureștiului, potrivit Profit.ro.
Dezvoltatorul One United Properties, care a preluat monumentul istoric în 2021, a restaurat clădirea sub denumirea de „One Athénée”, iar finalizarea lucrărilor este programată pentru jumătatea anului viitor.
Potrivit sursei citate, Brăiloiu intenționează să transforme această proprietate istorică într-un spațiu exclusivist.
George Brăiloiu este omul de afaceri, care în în 2011, a cumpărat cu peste 400.000 de euro, la o licitație desfășurată la Paris, manuscrisele eseistului și filosofului Emil Cioran. Ulterior, le-a donat Bibliotecii Academiei.
Afacerile sale includ KDF Energy, un trader important de energie electrică care, aflat în insolvență din 2017, și care în perioada de vârf, genera venituri de 100 de milioane de euro și, din 2024, compania aeriană Dokia Air care efectuează zboruri VIP cu cel mai scump avion privat înregistrat în România, în valoare de 40 de milioane de euro.
Un magazin și 9 apartamente exclusiviste
În Casa Braikoff va funcționa primul magazin din România al brandului exclusivist Hermes, dar și 9 apartamente ultra luxoase.
Brandul exclusivist va ocupa o treime din suprafața comercială a clădirii, estimată la 2.500 de metri pătrați. Apartamentele ultraluxoase, în număr de nouă, vor fi amenajate pe modelul Fendi Suites din Roma, oferind facilități premium și opțiuni de operare în regim hotelier.
Povestea Casei Braikoff
O clădire-simbol a Bucureștiului de altădată, casa Braikoff, intrată în portofoliul One United Properties, are un trecut bogat, întins pe aproape 150 de ani.
În 1881, acesta a cumpărat de la Maria Slătineanu, contra sumei de 30.000 de lei, terenul din Piața Episcopiei.
Clădirea a fost proiectată de arhitectul elvețian Elisée Berthet, care și-a lăsat amprenta prin realizarea cupolei remarcabile
Planul clădirii a fost gândit în forma literei V, având o latură pe strada Episcopiei, iar o alta pe strada Corabia (numită astăzi Georges Clemenceau).
De-a lungul timpului, imobilul a avut diverse destinații, inclusiv sediul Ministerului Justiției, care a funcționat aici între anii 1893 și 1899.
Dezvoltatorul One United Properties a preluat imobilul istoric cu o suprafață de 2.240 de metri pătrați, urmând să îl redenumească One Athénée, prin prisma învecinării cu Ateneul Român, una dintre cele mai frumoase clădiri bucureștene.
One United Properties a cumpărat clădirea istorică Casa Braikoff în septembrie 2021 la un preț de 4,9 milioane de euro și a estimat, inițial, costul brut de dezvoltare al proiectului One Athénée la 21 de milioane de euro.