Copilul tău este umilit la şcoală? Iată cum îl ajuţi!

Ultima actualizare:

    Copiii pot suferi traume  din cauza comportamentului  agresiv al colegilor
Copiii pot suferi traume din cauza comportamentului agresiv al colegilor

Un copil român din trei e umilit la şcoală în faţa colegilor şi nimeni din jurul său nu ştie cum să-l ajute pentru a nu se izola de restul lumii. Psihologii atrag atenţia că fenomenul de „bullying” afectează grav dezvoltarea emoţională a copiilor încă de la grădiniţă. Iată care sunt semnele că ai un copil asuprit şi cum îl poţi ajuta!

Copiii râd unii de alţii. Unii domină la şcoală, alţii sunt dominaţi. Indiscutabil, „tocilarul” sau „ochelaristul” clasei vor fi subiect de amuzament pentru toţi ceilalţi. Tachinarea nevinovată se transformă în scurt timp în hărţuire conştientă şi voluntară, care sapă la temelia respectului de sine. Copiii umiliţi sau agresaţi în public ajung să sufere traume care greu pot fi remediate dacă nu sunt depistate la timp. Acest fenomen, care poartă denumirea de „bullying”, este din ce în ce mai frecvent în societatea românească. “Semnele că un copil se confruntă cu fenomenul de bullying sunt diferite. De la răni/vânătăi pe corp, dificultatea de a dormi sau apariţia coşmarurilor, scăderea interesului faţă de şcoală, apatia, însingurarea. Este important ca părinţii să fie atenţi la shimbările din comportamentul celui mic şi să urmărească în ce sens se dezvoltă acestea”, spune Ioana Agachi, psihoterapeut. Ioana le va vorbi azi părinţilor despre pericolele acestui fenomen, în cadrul primului atelier despre bullying. Seminarul are loc la Teatrul Apollo 111, în Capitală. Specialistul spune că primul lucru pe care trebuie să-l facă un părinte atunci când copilul recunoaşte că e supus la umilinţe sau violenţe este să-l facă să înţeleagă că nu e vina lui. „Trebuie să empatizăm cu emoţiile sale şi să-l asigurăm că nu e singur în acest proces, că suntem alături de el. Având în vedere că fenomenul de bullying are loc preponderent la şcoală, pasul următor presupune informarea şi apelarea la ajutorul cadrelor didactice cu privire la această situaţie”, spune psihoterapeutul. „Bullying-ul” reprezintă un fenomen de hărţuire cu scopul de a-l umili pe celălalt. Flagelul a luat amploare şi în mediul online. Cyberbulying-ul e în continuă expansiune fiindcă tot mai mulţi copii au acces la computere, telefoane mobile şi reţele sociale. 


    Umilirea în  public poate  provoca traume emoţionale greu de surmontat - Ioana Agachi,  psihoterapeut
Umilirea în public poate provoca traume emoţionale greu de surmontat - Ioana Agachi, psihoterapeut

O campanie de informare denumită „Viaţa secretă a copilului tău”, susţinută de GMP PR şi Radio Itsy Bitsy, va fi demarată în şcolile din România în acest an. Copiii vor învăţa de la specialişti care este puterea cuvintelor, ce este empatia şi cum pot fi mai responsabili.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
TOP 10 destinații din Europa în 2016 jpeg
klaus iohannis pe tron jpg
Kate Middleton Foto Profimedia (13) jpg
patriarhul daniel bor biserica ortodoxa romana
image
actualitate.net
image
actualitate.net