Klaus Iohannis a declasificat documentele din ultima şedinţă CSAT despre campania lui Călin Georgescu. Cum au reacționat Elena Lasconi și Marcel Ciolacu. UPDATE
Președintele Klaus Iohannis a declasificat documentele din ultima ședință CSAT despre campania lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale. Preşedinţia a transmis cinci documente aparţinând MAI, SIE, SRI și STS, cu date referitoare la campania electorală a acestuia şi la finanţare.
UPDATE 22:57 Elena Lasconi, reacție după declasificarea actelor CSAT
„Aceasta a fost metoda Rusiei, înainte de a intra pe teritoriul Ucrainei. Bine că s-a desecretizat, dar ar fi trebuit sa se intample mai devreme. Poate chiar mai devreme de turul 1, că știu că nu au aflat acum. Acum au început să își schimbe tactica și să apară diferite persoane care fac live-uri pe titok pentru că și acolo e un algoritm special și primesc bani, cred că 5 lei pe live.
Eu cred că nu eram în această situație și putea să nu fie nici candidat acest domn, dacă instituțiile statului își făceau treaba. Dar nu mai contează ce a fost în trecut. Avem de ales între Rusia sau UE. Atunci când avem o problemă gravă, nu ne plângem. Încercăm să alegem soluții. Cea mai importantă e duminică. Ce alegem? Rusia sau UE? Eu sunt cu Uniunea Europeană. În momentul în care voi ajunge președintele tuturor românilor, trebuie să investim mai mult în tot ce înseamnă Armată, poliție, jandarmerie, Servicii. Trebuie să întărim aceste instituții”, a transmis Elena Lasconi.
Ce a transmis Marcel Ciolacu: „O voi sprijini pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur"
„Am luat act de declasificarea documentelor CSAT care arată că în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali”, a transmis Marcel Ciolacu, pe FB. „Sper ca, pe baza dovezilor publicate azi, autoritățile statului să-și facă treaba, iar toți cei vinovați să plătească!”, a subliniat liderul PSD.
„În fața acestei realități, o voi sprijini pe doamna Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare și guvernamentale pro-europene, care să o susțină pe doamna Elena Lasconi la votul de pe 8 decembrie”, a precizat Ciolacu.
Trebuie să depășim valul de ură care ne macină de 20 de ani și să ne concentrăm, împreună, pe un mare obiectiv national - continuarea traseului de dezvoltare europeană a României, a ținut să adauge premierul. „Asta așteaptă de la noi atât românii care trăiesc în țară, cât și cei care trăiesc în Occident și care ne-au transmis, prin votul lor recent, că trebuie să continuăm să clădim un stat puternic și demn, capabil să se bată pentru drepturile românilor, oriunde locuiesc aceștia în lume!”, a concluzionat Ciolacu.
„Românii trebuie să decidă prin vot dacă vor să facă cadou România Rusiei"
„Păi românii au decis prin vot. Eu cred că românii trebuie să decidă prin vot dacă vor să facă cadou România Rusiei sau dacă vrem să mai muncim în UE, tinerii noștri, dacă vrem să mai avem pensie, pentru că nu garantează nimeni că oamenii vor mai primi pensiile dacă va fi ales dl Georgescu", adaugă aceasta.
„Am luat act de declasificarea documentelor CSAT care arată că în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali”, a transmis Marcel Ciolacu, pe FB.
Ce a transmis Administrația Prezideanțială
Administrația Prezidențială precizează în hotărârea adoptată, pe 28 noiembrie, de membrii CSAT că „a fost transmisă, la finalul ședinței, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Justiției și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru a întreprinde de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în ședința CSAT”.
Membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice
CSAT a anunţat, după şedinţa din 28 noiembrie, că membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral şi că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok.
„CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului alegerilor", confom Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Ce are de spus Consiliul Suprem de Apărare
„De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială”, confom Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT.