Cum îți poți crește performanțele când faci sport

Ultima actualizare:

    Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Chutimun Kasun
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Chutimun Kasun

Dacă faci sport de ceva timp, atunci probabil știi deja că rezultatele se văd după câteva luni, însă devine tot mai greu după aceea să îți atingi obiectivele de fitness, oricât de intens te-ai antrena. Când ți-ai propus să faci „pătrățele” până la vacanță sau să îți crești masa musculară, nu mai este suficient să mergi în mod regulat la sală, ci trebuie să te antrenezi inteligent și să ții cont de regulile unei alimentații mult mai stricte. În plus, la fel de important este să îți monitorizezi performanțele, astfel încât să știi exact unde încape loc de îmbunătățire.

Dacă vrei să îți depășești limitele și să îți crești constant performanța sportivă, există mai multe metode prin care îți poți atinge obiectivele, cât timp ești disciplinat, nu faci excese și îți poți autoimpune un program riguros de antrenament și o dietă capabilă să susțină acest tip de efort:

Diversifică-ți antrenamentele

Antrenamentul izolat al mușchilor, adică acele tipuri de exerciții care îți solicită o singură articulație, cum sunt ridicările clasice de greutăți, sunt bune pentru creșterea masei musculare temporar. Totuși, pe termen lung, aceste exerciții nu te ajută să îți dezvolți puterea de care ai nevoie pentru a-ți crește performanța sportivă per total.

De aceea, ar trebui să te asiguri că incluzi în programul tău de antrenament și exerciții compuse, precum genuflexiuni, exerciții la presă, exerciții la aparatul de vâslit, îndreptări și fandări. Toate acestea te ajută să îți crești și rezistența la efort, funcționează și pentru antrenamentele cardio și contribuie enorm la o dezvoltare armonioasă a musculaturii în întregul corp.

Monitorizează-ți constant progresele

Dacă nu îți monitorizezi fiecare antrenament, atunci nu vei ști cu exactitate să îți apreciezi corect limitele, să vezi câte calorii arzi pe parcursul unui antrenament, ce timp scoți într-o sesiune de jogging etc. Pe de altă parte, poate fi destul de dificil să îți evaluezi antrenamentele, mai ales dacă ai un stil de viață activ și îți diversifici adesea activitățile.

Cu ajutorul unui ceas inteligent precum Garmin Instinct poți monitoriza inclusiv progresul pentru numeroase activități: alergare, ciclism, drumeții, canotaj, schi, hiking, înot sau poți alege un plan de antrenament avansat și să ai acces și la statistici privind evoluția ta. Dacă îți place să asculți muzică în timp ce ești la sală sau alergi, atunci s-ar putea să apreciezi mai degrabă un Garmin Fenix 5X Plus, care îți permite să stochezi până la 500 de melodii și să îți conectezi gadgetul la căștile cu bluetooth.

Regândește-ți alimentația

Nu îți dezvolți musculatura atât de mult în timpul orei zilnice petrecute la sală, ci mai degrabă în orele și zilele care urmează unui antrenament, pe măsură ce corpul tău repară țesutul muscular deteriorat când depui efort. Pentru ca refacerea mușchilor să fie mai rapidă și să dea rezultatele pe care le aștepți, este important să îi asiguri corpului tău necesarul de proteine și aminoacizi de care are nevoie pentru a grăbi acest proces.

Experții în nutriție recomandă să consumi cel puțin două grame de proteine pentru fiecare kilogram din greutatea pe care o țintești. Alimentația ta trebuie să fie diversificată, însă în același timp va trebui să eviți produsele de tip fast-food, grăsimile, dulciurile și zahărul, dacă nu vrei ca progresul pe care îl faci la sală să fie anulat de dieta incorectă.

Nu te antrena zilnic

Chiar dacă vrei să vezi rezultate cât mai rapid, organismul are nevoie și de zile de pauză, în care să se odihnească și să se refacă. Vei vedea că după o perioadă de pauză te vei simți mult mai în formă și capabil să ridici greutăți mai mari decât puteai înainte.

Dacă nu vrei să renunți la antrenamente, poți opta pentru exerciții mai ușoare sau unele care să îți lucreze alte grupe de mușchi, pe care nu le antrenezi în mod obișnuit. La fel de util ar fi ca în zilele de pauză de la sală să ieși la o alergare ușoară, astfel încât să îți pui sângele în mișcare, fără a-ți suprasolicita însă corpul.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net