Cum să ai casa curată de Sărbători
Se apropie Sărbătorile de Iarnă, iar tu va trebui să-l aştepţi pe Moşul cu casa curată lună. Înarmează-te, deci, cu timp şi răbdare pentru că vei avea ceva de muncă. Însă, dacă ştii cum să te organizezi, vei vedea că această activitate va fi mult mai uşoară şi mai eficientă. Nu va mai fi o corvoadă. Iată de unde să începi curăţenia generală!
Aruncă ce este de aruncat
Înainte de a începe curăţenia propriu-zisă, va trebui să arunci obiectele pe care nu le mai foloseşti, precum haine vechi şi încălţăminte pe care n-o mai porţi, hârtii, reviste, ziare, dosare, cutii care ocupă spaţiul, sticle, pungi şi alte recipiente. Eliberează-ţi în acest fel casa, iar curăţenia pe care o vei face după va fi mai temeinică şi mai eficientă.
Reorganizează spaţiul!
De Crăciun vei împodobi bradul şi vei întinde masa festivă însă, pentru asta, vei avea nevoie de spaţiu. Dacă poţi, încearcă să reorganizezi obiectele de mobilier în aşa fel încât locuinţa ta să fie pregătită pentru musafiri. Acum este momentul să eliberezi livingul de piese de mobilier care nu-ţi sunt utile în această perioadă. Poate ai prea multe scaune, poate ai un dulap, o măsuţă, o comodă sau un fotoliu care ocupă spaţiu. Mută-le în alte camere.
Curăţă covoarele
În covoare şi mochete s-au adunat acarieni, praf, bacterii, iar ţesăturile pot fi pătate cu lichide şi alimente pe care le-ai vărsat din greşeală. Covoarele se aspiră foarte bine şi pe o parte şi pe cealaltă, iar apoi, pentru a le reda culorile, freacă ţesătura cu o jumătate de varză proaspătă. Asta, în cazul în care nu ai de scos pete dificile. Pentru îndepărtarea acestora, poţi folosi produse pe care le găseşti în comerţ, special destinate unei astfel de operaţiuni. Să nu crezi că detergenţii pentru covoare sunt doar o fiţă sau o tehnică de marketing. Dimpotrivă! Sunt foarte eficienţi!
Spală perdelele şi draperia
Perdelele şi draperiile se spală destul de greu din cauza mărimii acestora. Însă, acum, trebuie să-ţi iei inima-n dinţi şi să le pui la maşina de spălat. Foloseşte un ciclu de spălare mai scurt, deoarece aceste textile nu sunt murdare decât de praf. Atenţie şi la temperatura apei! Materialul din care sunt confecţionate perdelele şi draperiile se poate deteriora la temperaturi mari.
Curăţă aragazul şi cuptorul
O muncă destul de neplăcută dar necesară înaintea Sărbătorilor de iarnă. Curăţă cuptorul şi aragazul de petele de ulei, grăsime sau arsură, care s-au adunat în timp. Pentru ca munca ta să fie eficientă, foloseşte produse degresante puternice. Scoate tăvile şi grilajele din cuptor şi spală, pentru început, pereţii interiori ai acestuia. În plus, vei avea nevoie de un burete abraziv, cârpe curate, şervete din hârtie şi, evident, detergenţi speciali pentru înlăturarea murdăriei. Nu uita nici de plăcile de faianţă din apropierea aragazului care şi ele sunt pătate.
Spală geamurile
Frigul de afară, ploile din ultima vreme, dar şi lipsa timpului necesar te-au împiedicat să speli geamurile şi să le faci „bec”. Acum, însă, nu mai ai scăpare. Ai nevoie de şervete de hârtie şi un detergent pentru geamuri într-o sticlă cu pulverizator. Poţi cumpăra şi un ştergător de geamuri cu mâner telescopic, accesorizat cu burete şi lamă de cauciuc. Atenţie! Şi tâmplăria se curăţă! Foloseşte un aspirator mic, de maşină, cu care să aspiri praful, iar apoi şterge ramele geamurilor cu o cârpă uşor umezită.
Dezinfectează baia
Cada, cabina de duş, chiuveta şi toaleta ar trebui curăţate în aşa fel încât să elimini depunerile de calcar, piatră, rugină şi alte pete care au apărut în timp. Apoi, dezinfectează bine obiectele sanitare. Şi nu uita că şi aici trebuie să dai cu aspiratorul şi să ştergi praful. Pentru o curăţenie lună foloseşte atât detergenţi din comerţ, cât şi produse naturale: te vor ajuta zeama de lămâie, oţetul de mere, bicarbonatul de sodiu şi sarea de bucătărie.
Uite ce produse găseşti în magazine!