Cum să folosești corect vinul în bucătărie

Ultima actualizare:

    Îndrăznește să folosești vinul ca ingredient pentru gătitFoto: Shutterstock
Îndrăznește să folosești vinul ca ingredient pentru gătitFoto: Shutterstock

Este cunoscut faptul că unele feluri de mâncare sunt mai aromate și gustoase dacă printre ingredientele lor se numără și vinul. Însă, folosirea acestei băuturi în bucătărie necesită câteva cunoștințe de bază, deoarece, în funcție de tipul de vin folosit, alb, roșu, rose, dulce, sec sau demisec, aromele vor diferi. Iată câteva sfaturi pentru a te bucura pe deplin de aromele vinului în bucătărie.

Ce se poate prepara cu vin

Cei care sunt pasionați de gătit, știu deja că vinul poate fi folosit în numeroase rețete. Într-o marinată, are rolul de a oferi frăgezime cărnii, dar și de a-i da o aromă specială. Vinul poate fi folosit în numeroase sosuri, înlocuind supa, dar și pentru deglasare, o tehnică de a obține un preparat gustos prin dizolvarea sucurilor de carne caramelizate pe fundul cratiței. Nu în ultimul rând, vinul dulce poate fi folosit la prepararea unor deserturi delicioase.

Cum alegi vinul pentru gătit

Maeștrii bucătari recomandă întotdeauna ca vinurile folosite la prepararea unor feluri de mâncare să fie aceleași ca cele servite la masa respectivă. Principiile generale spun că la felurile de mâncare pe bază de pește, fructe de mare și carne albă se folosesc vinuri albe demiseci sau seci. Pe de altă parte, vânatul și carnea roșie se potrivesc foarte bine cu un vin rosu sec sau demisec. Alegerea vinului pentru preparatele din carne de porc poate fi mai dificilă. Aceasta pentru că porcul este o carne albă, dar care merge bine și cu un vin roșu. Specialiștii spun că se poate lua ca punct de referință și sosul în acest caz. Astfel, dacă preparatul conține fructe precum prune uscate sau coacăze, se poate folosi un vin alb sau roșu cu aromă fructată. Un sos de ciuperci se va combina bine cu un vin alb demisec.

Vin corpolent sau ușor

Un vin corpolent este unul tare, de obicei roșu, în care elementele care îl compun sunt intense: nivelul de alcool, aciditatea, aromele. Corpolența unui vin desemnează mai precis nivelul mai mare de vâscozitate simțit în gură atunci când este băut. În schimb, un vin ușor nu este format din elemente care ies foarte mult în evidență. La gătit, folosește de obicei vin cu un nivel suficient de taninuri în cazul celui roșu și de acid pentru unul alb, mai degrabă tipuri demiseci ori seci.

Cu ce tip de vin roșu să gătești

Alege pentru marinatele pentru carne mai intensă, precum vânatul sau cea de vită, un vin destul de corpolent, precum Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră ori Bordeaux. Pe de altă parte, în preparatele fierte sau pentru sosuri, alege un vin sec sau demisec mediu-corpolent, ca Pinot Noir. În general, cu cât preparatul este mai consistent, cu atât vinul va fi mai corpolent. Pentru carnea de pasăre, carnea de miel și cea de porc slabă, precum și pentru anumite deserturi, alege vinuri roșii mai ușoare, ca Merlot.

Cu ce vin alb să gătești

Vinul alb este folosit în general pentru sosuri ușoare ori supe. Pentru a alege cel mai bun vin alb pentru gătit, trebuie mai întâi să consulți cu atenție rețeta. Un vin cu parfum prea lemnos ar putea strica gustul mâncării pentru că este prea puternic. Alege pentru carnea de pasăre vinuri seci sau demiseci ca Chardonnay ori Sauvignon Blanc. Peștele și fructele de mare au carnea foarte fină, de aceea vinurile alese pentru gătit trebuie să fie și ele ușoare, fie seci ori demiseci, ca Sauvignon Blanc sau Muscat Ottonel.

Vinurile care nu sunt recomandate la gătit

Există și vinuri pe care ar trebui să eviți să le folosești la gătit, respectiv cele prea dulci, care nu au niciun efect asupra preparatului și este recomandat să le păstrezi pentru consum ca atare.De asemenea, vinurile rose nu suportă bine gătitul, nici cele foarte vechi, deci rezultatul nu va fi unul prea bun.În concluzie, îndrăznește să folosești vinul ca ingredient pentru gătit și fii sigur că laudele nu se vor lăsa așteptate.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net