Cum să muncești eficient ca freelancer - metode prin care îți asiguri productivitatea

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Într-o lume competitivă și mereu în schimbare, este firesc să-ți dorești un job care să-ți aducă mai multă flexibilitate, autonomie și posibilitatea de a fi tu cel care alege cu cine lucrează. Ca freelancer, poți face toate acestea, însă, pentru a fi eficient, este bine să-ți construiești o strategie pe termen mediu și lung. Aceasta, pentru a putea face față oricărui eveniment neprevăzut care ar putea să-ți schimbe planurile inițiale.

În continuare, descoperi câteva metode prin care îți poți asigura productivitatea, în orice situație, fie că optezi să lucrezi din confortul locuinței tale, fie că lucrezi din altă parte.

Fă din sănătatea ta o prioritate

Ca freelancer ai un venit care depinde 100% de calitatea a ceea ce livrezi clienților tăi și de promptitudinea respectării deadline-urilor. Totodată, este important să-ți construiești o carte de vizită care să te recomande și să-ți poți alege partenerii pe care ți-i dorești. Pentru toate acestea, însă, ai nevoie să fii mereu în formă din toate punctele de vedere. Prin urmare, e lesne de înțeles că ar fi bine să faci din starea ta de sănătate o prioritate. Cum nu știi niciodată ce îți rezervă ziua de mâine, găsirea unor soluții pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi devine foarte importantă. Din această perspectivă, o asigurare medicala, de exemplu, reprezintă o formă de protecție financiară în cazul unui eveniment neprevăzut care ține de sănătatea ta, cum ar fi o spitalizare, o afecțiune care necesită tratament medical complex sau vizite frecvente la medic. Astfel, tu și cei dragi veți avea sprijinul financiar ca să puteți face față unei astfel de situații dificile.

Totodată, este esențial să adopți un stil de viață cât mai sănătos. Adoptă o dietă echilibrată, care să-ți asigure necesarul de vitamine, minerale și proteine, în funcție de recomandările medicilor specialiști, hidratează-te corect și fă-ți testele și analizele medicale de rutină, măcar de două ori pe an. Reține că paza bună trece primejdia rea, așa că mai bine previi dezvoltarea unor boli sau încerci să monitorizezi și să controlezi evoluția simptomelor deja existente decât să te confrunți cu probleme grave, care uneori sunt mult mai greu de tratat. Apoi, nu uita să faci mișcare cel puțin 30 de minute zilnic și să te odihnești minimum 7 ore în fiecare noapte.  

Creează-ți un spațiu de lucru adecvat

Dincolo de a avea grijă de sănătatea ta, un aspect cu impact major asupra productivității muncii atunci când alegi să lucrezi ca freelancer este crearea unui spațiu de lucru adecvat. Ai libertatea de a opta pentru a-ți amenaja un birou la tine acasă, cu mobilier ergonomic, să eviți să stai întins pe pat sau pe canapea, cu laptopul în brațe, pentru că nu este poziția corectă nici pentru spatele tău, nici pentru ochii tăi. Medicii recomandă să folosești o masă, pe care să pui computerul astfel încât ecranul acestuia să fie la nivelul ochilor tăi și la o distanță de cel puțin 40 de centimetri, să reglezi luminozitatea și contrastul ca să nu creezi disconfort.

Poți alege, însă, să lucrezi de oriunde, ținând cont de faptul că organismul tău are nevoie și de relaxare, adică va trebui să delimitezi clar timpul acordat muncii de cel pentru odihnă. Prin urmare, încearcă să îți crești puterea de concentrare, setându-ți un program cu familia, astfel încât să nu te deranjeze în timpul orelor de lucru, indiferent că lucrezi de acasă sau din parc. Închide-ţi toate jocurile și aplicațiile de pe tabletă, smartphone și computer, astfel încât să nu existe factori care să-ți distragă atenția sau tentații de a te întrerupe des din ceea ce ai de făcut.

Organizează-ți munca eficient

Ca freelancer tu ești supervizorul muncii tale și al felului în care te organizezi. Libertatea aceasta este unul dintre avantajele unui astfel de sistem de lucru, dar poate fi o sabie cu dublu tăiș. Aceasta, pentru că intervine tentația de a amâna task-urile, gândindu-te că e timp pentru toate. Este un risc care poate duce la situații în care te aglomerezi foarte mult pentru perioade scurte de timp, ajungi să te stresezi că nu ți-ai calculat cum trebuie resursele și nu poți fi gata la timp, ceea ce poate avea ca efect precipitarea în rezolvarea problemelor pentru care ți-ai asumat responsabilitatea și rezultate slabe. Așadar, prioritizează-ţi activitățile, fă lucrurile în ordine, fixează-ţi obiective realiste și analizează bine abilitățile pe care le ai înainte de a te angaja în diverse proiecte.

De asemenea, este foarte important să-ți alegi cu grijă clienții, în funcție de aptitudinile tale, ce poți să le oferi, felul tău de a fi și modul tău de lucru. Desigur, din acest punct de vedere intervine și experiența acumulată în timp, însă chiar și atunci când ești la început de drum, este bine să ai în permanență în minte că e bine să-ți construiești relații de colaborare solide și pe termen lung. Nu știi cum evoluează piața muncii și unul dintre criteriile de bază când vine vorba de productivitate este să știi să te și adaptezi la condiții dificile, cerințe diferite și chiar la schimbarea regulilor în timpul jocului.

Planifică-ți bugetul personal pe termen mediu și lung

Când lucrezi pe cont propriu, productivitatea muncii depinde, printre altele, și de eliminarea factorilor de stres, iar una dintre cele mai mari provocări este stabilitatea financiară. Studiile psihologice au demonstrat că dacă vrei să-ți construiești un buget personal eficient, unul dintre principalele obiceiuri pe care ar fi bine să ți le formezi este constituirea unui fond pentru situații de urgență.

Apoi, este bine să-ți planifici cheltuielile de așa natură încât să poți economisi nu doar pentru a face față unor evenimente de urgență, ci și pentru a putea pune în aplicare un plan B, în cazul în care proiectele în care te-ai angajat nu merg așa cum ai estimat. De pildă, poți avea un hobby, cum ar fi gătitul sau pictatul, pe care să-l transformi într-o mică afacere, astfel încât să-ți asiguri venituri suplimentare.

Munca pe cont propriu îți poate aduce o mulțime de avantaje, dar ea vine la pachet cu o serie de provocări. Reține că mare parte din succesul pe care îl ai ca freelancer ține de eficiență și, având în vedere câteva metode utile, cum sunt cele de mai sus, poți fi mai productiv, livrând proiecte de calitate și la timp.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net