Cum să-ți amenajezi dormitorul pentru un somn liniștitor

Ultima actualizare:

    Pentru ca dormitorul tău să fie într-adevăr refugiul pentru un somn liniștitor, este esențial cum îl amenajezi,Sursa foto: Shutterstock
Pentru ca dormitorul tău să fie într-adevăr refugiul pentru un somn liniștitor, este esențial cum îl amenajezi,Sursa foto: Shutterstock

Dormitorul poate fi o cameră multifuncțională - birou, bibliotecă, depozit - dar, până la urmă, rolul lui principal este să-ți ofere un spațiu în care să te poți odihni. Este locul în care ar trebui să te simți relaxat și confortabil, astfel încât să-ți recapeți energia de care ai nevoie ca să faci față solicitărilor de peste zi.

Pentru ca dormitorul tău să fie într-adevăr refugiul pentru un somn liniștitor, este esențial cum îl amenajezi, iar mai jos sunt câteva aspecte de care ar trebui să ții cont atunci când alegi designul pentru această cameră.  

Alege mobilierul potrivit

Una dintre cele mai importante reguli când vine vorba de amenajarea dormitorului este ca mobilierul ales să nu dea senzația de sufocare. Pe cât posibil, ar trebui să lași cât mai mult spațiu liber, pentru că orice element care încarcă atmosfera - cum ar fi un dulap supradimensionat va avea efecte negative asupra somnului tău. Este și motivul pentru care este recomandat să nu existe în această cameră niciun aparat electrocasnic sau gadget și să renunți la toate obiectele care pot fi depozitate și în alte locuri din casă. 

Totodată, o saltea de pat de calitate poate contribui la un somn odihnitor și la evitarea anumitor probleme medicale. O saltea bună trebuie să-ți ofere un echilibru între confort și susținere fizică. Confortul este dat de capacitatea acesteia de a elibera punctele de presiune ale corpului prin asigurarea unei suprafețe pe care greutatea să fie distribuită uniform. Susținerea fizică se referă la menținerea poziției corecte a coloanei vertebrale în timpul somnului. Există o mulțime de tipuri de saltele și este esențial să o alegi pe cea potrivită nevoilor tale. 

Optează pentru culori adecvate și sunete plăcute

Culorile vibrante pot fi foarte amuzante, dar nu sunt indicate și pentru dormitor, mai ales când suferi de tulburări ale somnului. Poți, însă, opta pentru nuanțe deschise de albastru, verde sau bej, pentru că sunt liniștitoare. Dacă totuși vrei să folosești și culori mai tari, păstrează-le pentru perne, în niciun caz pentru a-ți zugrăvi pereții. 

Pe lângă culori, sunetele pot juca și ele un rol important în asigurarea unui somn bun. Susurul unei apei curgătoare, foșnetul frunzelor, cântecul greierilor, valurile mării care se izbesc de țărmuri - toate pot crea o atmosferă propice pentru odihnă. Din acest punct de vedere, poți face o mică excepție în ceea ce privește prezența electrocasnicelor în dormitor și să folosești un CD player, de exemplu. Poți opta însă și pentru amplasarea unei mici fântâni artificiale într-un colț al camerei, dacă ai suficient spațiu, sau să atârni la fereastră clopoței de vânt. 

Folosește metode eficiente pentru a face întuneric

Specialiștii spun că lumina artificială este inamicul somnului bun, pentru că perturbă ritmul circadian natural al corpului, iar creierul, deși avem impresia că dormim, funcționează ca și când am fi treji. Practic, orice sursă de lumină ne poate trezi brusc din somn. Prin urmare, este indicat să folosești draperii sau jaluzele pentru a face întuneric. O altă soluție sunt măștile pentru ochi. 

De asemenea, este bine să eviți orice sursă de lumină, oricât ar fi de mică, așa cum sunt cele 

de la încărcătoarele telefoanelor mobile, ceasurile digitale sau modemul pentru internet. Este încă un motiv pentru a nu ține astfel de dispozitive în dormitor. Dacă totuși nu vrei să renunți la ele, asigură-te că le poți masca. 

Ai grijă la temperatura aerului din dormitorul tău

Experții de la Mayo Clinic spun că există o legătură strânsă între temperatura din mediul în care dormi și cât de confortabil te simți. Motivul este că în timpul somnului, creierul comandă organismului nostru să-și regleze temperatura în funcție de cea a aerului din cameră. Totul funcționează ca un termostat intern. Dacă în dormitor este prea frig sau prea cald, atunci te vei trezi. 

Dacă te întrebi care este temperatura ideală pentru camera în care dormi, recomandările specialiștilor sunt că ar trebui să se situeze între 18 și 22 de grade Celsius, însă depinde de fiecare persoană în parte. Unii oameni se vor simți confortabil la 20 de grade, alții la peste 23. Prin urmare, temperatura ideală este stabilită în funcție de nevoile fiecăruia dintre noi. 

Când vine vorba de calitatea somnului tău, modul în care îți amenajezi dormitorul joacă un rol foarte important. Așadar, asigură-te că ai ales mobilierul potrivit, că e suficient de întuneric în încăpere, că temperatura aerului este cea adecvată pentru nevoile tale, iar culorile alese pentru a crea atmosfera plăcută sunt potrivite pentru a induce somnul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net