Cum te protejezi când mergi în camping
În această vară, prioritățile în materie de concedii și ieșiri alături de prieteni se vor schimba. Cel mai probabil ți-ai anulat vacanța în afara țării și te orientezi spre posibilitățile pe care le ai acasă. Una dintre activitățile potrivite pentru deconetare și distanțare fizică pe timp de pandemie este mersul în camping, cu cortul sau chiar cu rulota. Dacă ești suficient de pregătit, poți să te aventurezi și într-o drumeție, să stai peste noapte pe munte și să renunți la locațiile clasice de cazare. Trebuie, totuși, să ții cont de pregătirea fizică, de timpul pe care ești dispus să-l petreci în natură și de pasiunile pe care le ai. Tocmai de aceea este important să te protejezi atunci când pleci la drum în natură, indiferent de timpul pe care îl petreci afară sau în cort. Iată câteva sfaturi:
Protejează-te de soare și insecte
Când pleci la drumeții pe munte, pielea ta este expusă razelor soarelui chiar dacă cerul este acoperit de nori. Riscul de a dezvolta arsuri crește pe timp de vară, iar protecția solară trebuie aplicată atât pe față, cât și pe restul corpului, inclusiv pe zonele acoperite de haine. Deoarece crema poate fi ștearsă de transpirație, este recomandat să o aplici o dată la două ore. Optează pentru o cremă cu protecție ridicată dacă petreci mai mult timp în aer liber, în soare. Cele cu SPF 30 sau mai mult sunt potrivite pentru orice tip de piele, fie ea normală sau sensibilă.
Nici insectele nu sunt ușor de ignorat când mergi în camping, mai ales țânțarii. Este recomandat să porți articole vestimentare cu mâneci și pantaloni lungi, mai ales dacă petreci timp afară pe timpul nopții sau dacă ești în apropierea unui lac. Însă, cea mai bună opțiune este să ai mereu în bagaj spray anti tantari pentru întreaga familie. Verifică-ți mereu pielea pentru a identifica posibile căpușe sau mușcături. Când te plimbi prin pădure și prin iarbă înaltă, trebuie să-ți verifici întregul corp, inclusiv scalpul, pentru a nu risca să dezvolți probleme mai grave.
Păstrează distanța față de animalele sălbatice
Nu încerca să te apropii de animalele sălbatice, oricât de prietenoase par. Dacă iei copiii în camping, asigură-te că îi înveți câteva lecții importante despre distanța ce trebuie păstrată față de animale. De asemenea, evită să-ți instalezi cortul într-o zonă în care se află cuiburi de păsări sau stupuri de albine și viespi. Ce trebuie să ții minte la acest capitol:
- Nu hrăni animalele din pădure, deoarece alimentele le pot face rău și animalele își vor crea un obicei prost.
- Stai departe de puii de urs, pentru că mama lor se află în apropiere și există pericolul să te atace.
- Nu lăsa resturi de mâncare în cort sau în apropierea acestuia și nici în jurul rulotei, deoarece mirosul va atrage animalele sălbatice.
- Poartă în buzunar un spray sau un fluier puternic dacă te afli pe teritoriul urșilor și al altor animale periculoase.
Respectă regulile nescrie ale pădurii și te vei putea bucura de o perioadă liniștită, departe de oraș, fără a întâmpina probleme.
Învață totul despre cum faci, întreții și cum stingi focul
Indiferent că faci un foc pentru a găti sau pentru a crea o atmosferă confortabilă în camping, trebuie să ai grijă de felul în care faci focul, dar și ceea ce urmează după. Incendiile de vegetație pot avea ca sursă o simplă neglijență și se pot extinde cu ușurință pe o suprafață mare, în special în perioadele secetoase. Acordă, așadar, atenție acestor detalii:
- Învață să faci focul de camping.
- Nu aprinde focul sub copaci joși.
- Înconjoară zona cu pietre.
- Nu lăsa focul nesupravegheat niciun moment.
- Toarnă multă apă când vrei să-l stingi și nu pleca dacă jarul este încă încins.
Nu uita că ai o responsabilitate față de natura din jurul tău și trebuie să faci tot posibilul să o protejezi cât timp îți petreci timpul în camping sau în drumeții.