Dulciurile, cele mai potrivite daruri de Moş Nicolae

Ultima actualizare:

Părinţi, pregătiţi-vă buzunarele! Prima rundă de cadouri din luna decembrie începe săptămâna viitoare, cu Moş Nicolae. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii cuminţi îşi pregătesc ghetuţele şi aşteaptă cu nerăbdare surpriza. Oare va fi jucăria mult visată, vor fi dulciuri, hăinuţe, sau o nuieluşă? Iată cum să alegi cadoul potrivit pentru cei mici, dar şi pentru ceilalţi membri ai familiei.

Nu se fac cadouri substanţiale. Potrivit etnologilor şi specialiştilor în folclor, de Moş Nicolae nu trebuie să faci cadouri substanţiale. Asta în primul rând pentru că e Post şi în al doilea rând pentru că va urma un cadou mai mare, de la Moş Crăciun. Lasă pentru mai târziu jucăriile, hăinuţele şi alte daruri scumpe pe care cel mic şi le doreşte. Acum, tradiţia spune să umpli ghetuţele cu dulciuri de post, cum ar fi cornuleţe cu nucă, plăcinte, colăcei unşi cu miere, fructe proaspete sau uscate, bomboane. Dulcele simbolizează binele, frumosul, armonia, e un ”popas” în perioada Postului Crăciunului. Evident, în ziua de azi copiii nu postesc, aşa că poţi găsi pentru ei în magazine tot felul de ciocolate şi surprize dulci frumos ambalate. ”Copilul se poartă de sărbători cum îl obişnuieşti, cum îl educi. Tradiţia este o asumare lucidă şi responsabilă, nu te obligă nimeni să te porţi într-un anumit fel, e o problemă de flexibilitate şi de libertate”, spune Doina Işfănoni,  cercetător etnolog la Muzeul Naţional al Satului.

Fraţii trebuie să primească aceleaşi lucruri. Dacă ai doi copii, fii cu mare băgare de seamă, te sfătuieşte psihologul Mihaela Vintilă. În loc să fie un motiv de bucurie, venirea lui Moş Nicolae poate genera ceartă şi plânsete printre copiii tăi. Motivul de scandal: cadourile. Întotdeauna unuia i se va părea că celălalt a primit daruri mai multe, mai mari sau mai frumoase. Din acest motiv, de fiecare dată când faci cadouri copiilor tăi, ai grijă să fie egale ca valoare. Cum de Moş Nicolae darurile constau în dulciuri, e mai simplu. „Când oferi dulciuri, darurile se pot împărţi echitabil: aceeaşi marcă de ciocolată, acelaşi număr de fructe sau de bomboane. Poţi varia puţin în funcţie de preferinţele fiecărui copil, dar, în principiu, surpriza din ghetuţe trebuie să fie la fel din punct de vedere cantitativ şi calitativ”, spune psihologul Mihaela Vintilă. 

Moşul vine şi la cei mari. Darurile nu ţin cont de vârsta din buletin. Oricine, indiferent câţi ani are, poate primi şi face cadouri unui prieten sau apropiat. Evident, acestea nu trebuie să aibă valoare mare, să fie mai degrabă surprize dulci. În ghetuţele bunicilor poţi pune fructe, în cele ale soţului, iubitului, o sticlă de vin, respectiv nişte bomboane de ciocolată sau nişte dulciuri rafinate pentru soţia sau iubita ta. Dacă vrei neapărat să aduci o bucurie mai mare şi nu ţii cont de obiceiuri şi tradiţii, poţi oferi celor mari o eşarfă, un fular, o pereche de mănuşi… ceva drăguţ, simbolic. 

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net