E timpul să pui la punct camera şcolarului. Ce trebuie să ai în vedere

Ultima actualizare:

Pentru că şcoala se apropie cu paşi repezi, e momentul să mai aruncăm o privire în camera copilului să vedem ce e de schimbat, de amenajat. Cu vârsta, are alte nevoi, dar şi moda îşi spune cuvântul.

Dormitorul este universul copiilor, locul unde petrec cel mai mult timp, se joacă, se odihnesc, îşi fac temele. Însă pe măsură ce cresc, nevoile lor se schimbă. Unele obiecte de mobilier trebuie să dispară, altele să le ia locul sau să se transforme. Un pătuţ, un dulap pentru haine şi un spaţiu de joacă, cu sertare aferente în care să-şi ţină jucăriile, pot fi suficiente pentru un copil până în şapte ani. După această vârstă, odată cu începerea şcolii, în peisaj trebuie să intre şi biroul, scaunul, soluţiile pentru depozitarea rechizitelor. Locul de joacă devine loc de studiu, iar sertarele cu jucării devin rafturi de bibliotecă. Iată ce condiţii trebuie să îndeplinească dormitorul unui şcolar pentru a fi cât mai plăcut, mai odihnitor, iar cel mic să se simtă cât mai confortabil atunci când îşi face temele.

  • Camera unui copil trebuie împărţită în 4 zone: spaţiul de odihnă, cu patul în care doarme, spaţiul de depozitare (cu dulapul de haine, rafturi şi soluţii ingenioase, colorate şi practice de stocare a lucrurilor), zona de entertainment şi zona de studiu. Aceasta din urmă trebuie pusă la punct acum, înainte de începerea şcolii.
  • Este nevoie de un birou aşezat în dreptul ferestrei, pentru a avea lumină naturală, cu rafturi şi sertare în care să-şi pună cărţile şi caietele în ordine, un scaun confortabil, o veioză cu lumină caldă, reglabilă ca intensitate, care să vină din partea stângă.

Lumina artificială nu trebuie concentrată într-un singur punct (ex. o lustră agăţată de tavan), ci mai multe, care să lumineze locuri strategice unde cel mic petrece timp.

  • Optaţi pentru mobilier multifuncţional, care “creşte” odată cu copilul, se transformă, se adaptează. Materialele trebuie să fie trainice, de calitate, să ofere confort şi siguranţă. Pentru birou, alegeţi culori deschise, astfel încât să fie luminos, scaune rotative, poliţe suspendate, rafturi asimetrice, ingenioase, corpuri de iluminat din metale cromate, pânză, sticlă şi folosiţi din plin decoraţiunile. Personalizaţi spaţiul, iar el va deveni o poveste.
  • Culorile generale ale camerei variază în funcţie de temperamentul copilului. Alegeţi nuanţe calde (verde deschis, albastru deschis) dacă e mai hiperactiv, sau nuanţe mai vesele (roz deschis, portocaliu, galben) dacă e o fire mai apatică. Oricum, culorile trebuie să fie pale, odihnitoare, fiind vorba, totuşi, de un dormitor. Un spaţiu în care sunt îmbinate prea multe culori şi materiale distrage atenţia copilului, îi creează dificultăţi de concentrare şi îl poate face dezordonat.
  • Dacă aveţi doi sau mai mulţi copii, le puteţi amenaja un dormitor comun doar dacă diferenţa de vârstă dintre ei nu este mai mare de doi ani. Iar asta pentru că, dacă diferenţa de vârstă e mai mare, fiecare are propriul program de somn, de joacă, spune psihologul Mihaela Vintilă. Dacă fraţii sunt de sex opus, ideal e ca, atunci când încep şcoala, să aibă camere separate.

Dacă sunt de acelaşi sex, pot împărţi dormitorul, acest aspect fiind chiar benefic deoarece vor învăţa unul de la altul, se vor obişnui să se ajute, să se tolereze.

  • Chiar dacă sunt la şcoală, nu uitaţi că cei mici sunt totuşi copii şi au nevoie şi de joacă, de relaxare. Camerele trebuie adaptate pasiunilor lor. Băieţii sunt pasionaţi de jocuri, de tehnologie, iar fetele de make-up şi de fashion. Mai ales când sunt adolescenţi, în zona de entertainment poate fi un televizor, DVD, o chitară şi boxe, în funcţie de pasiuni.
Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net