Cum protejezi pomii fructiferi de vremea rece și temperaturile scăzute. Sfaturile unui celebru inginer te ajută să ai o recoltă bogată

Protejarea pomilor fructiferi de îngheț este o preocupare constantă pentru pomicultori, în special în perioada primăverii, când temperaturile scăzute nocturne pot afecta serios recoltele.

Caișii sunt foarte sensibili la îngheț / foto: Pixabay
Caișii sunt foarte sensibili la îngheț / foto: Pixabay

Cu toate că pomii fructiferi sunt supuși riscului de îngheț, există soluții eficiente care ajută plantele să reziste la condiții climatice extreme. Inginerul Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman, ne oferă sfaturi utile despre cum să protejăm pomii înfloriți și când trebuie să aplicăm aceste soluții pentru a evita pierderile de producție.

Ce pomi sunt cel mai sensibili la îngheț

Deoarece anumite specii de pomi fructiferi sunt mai sensibile la înghețurile târzii, este esențial să știm care dintre ele sunt cele mai expuse riscurilor.

Potrivit inginerului Marius Roman, pomii termofili sunt cei mai vulnerabili. Acestea includ specii precum caisul, piersicul și nectarinul, dar și soiurile extratimpurii și timpurii de pere, cireșe, vișine și chiar unele tipuri de măr.

„Caisul și piersicul sunt cele mai predispuse la înghețurile târzii. În special soiurile extratimpurii de pere și cireșe sunt sensibile.

În această perioadă de înflorire, dacă temperaturile scad sub -2 grade Celsius, florile vor fi afectate. De asemenea, dacă înghețurile persistă, producția poate fi compromisă în proporție de 100%”, explică ing. Marius Roman, potrivit agrointel.ro. 

Cum sunt afectați de îngheț pomii fructiferi

Înghețurile târzii pot afecta pomii fructiferi în mod semnificativ, în special atunci când temperaturile scad sub -5 grade Celsius și persistă pentru mai multe ore.

În această fază de înflorire, florile sunt extrem de vulnerabile. Dacă temperaturile scad sub -2 grade Celsius, iar expunerea este prelungită pe parcursul mai multor nopți consecutive, pomii pot pierde complet recolta. „Dacă temperaturile scad sub -5 grade și pomii sunt complet înfloriți, producția poate fi compromisă total. Este important să ținem cont de intensitatea și durata înghețului pentru a evalua riscurile”, adaugă specialistul.

Soluții antiîngheț pentru protejarea pomilor

Pentru a proteja pomii fructiferi de îngheț, pomicultorii au la dispoziție mai multe soluții. Inginerul Marius Roman detaliază cele mai populare metode de protecție

Fumigația

Fumigația reprezintă o metodă clasică de protejare a pomilor de temperaturile scăzute. Aceasta presupune utilizarea fumigenelor sau a recipienților cu parafină, care sunt aprinse în nopțile cu risc de îngheț.

Aceste fumigene generează un abur care ridică temperatura în plantație cu până la 2-3 grade Celsius. „Pentru grădinile familiale, se poate opta și pentru arderea resturilor vegetale pentru a crea fum dens, care va ajuta la creșterea temperaturii în plantație”, recomandă ing. Roman.

Produse și soluții antiîngheț

În ultimele decenii, au fost dezvoltate produse speciale care pot fi aplicate pe pomi cu 24 sau 48 de ore înainte de îngheț.

Aceste produse măresc rezistența plantelor la temperaturi scăzute, crescând pragul de îngheț cu aproximativ 4 grade Celsius. „Am testat anul trecut produsul Kryoss, care a avut rezultate foarte bune, protejând mugurii floriferi și florile de îngheț”, spune specialistul.

Instalații care produc căldură

O altă metodă este utilizarea instalațiilor de căldură mobile, care pot fi tractate de tractor prin plantație. Aceste instalații ridică temperatura aerului, protejând astfel florile de îngheț. „Din literatura de specialitate, am înțeles că aceste instalații pot ridica temperatura cu până la 6 grade Celsius în plantație, oferind o protecție semnificativă”, adaugă ing. Roman.

Când și cum să aplici soluțiile antiîngheț

Este esențial ca soluțiile antiîngheț să fie aplicate în momentul oportun. În general, produsele antiîngheț și metodele precum fumigația trebuie implementate atunci când temperaturile sunt pe cale să scadă sub 0 grade Celsius și există riscul de îngheț.

„Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat să aplice soluțiile antiîngheț cu cel puțin 24 de ore înainte de a surveni înghețul”, spune inginerul Marius Roman.

În cazul unor geruri extrem de intense, cu temperaturi de -8 sau -10 grade Celsius, soluțiile antiîngheț nu vor fi suficiente pentru a proteja complet pomii. „În astfel de condiții, protecția oferită de soluțiile antiîngheț este minimă, iar producția poate fi afectată semnificativ. Totuși, este puțin probabil ca temperaturile să scadă atât de mult pe parcursul lunii martie”, concluzionează ing. Marius Roman.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
longyearbyen pixabay jpg
sofer de tir pexels jpg
altar jpeg
bebelus jpg
padure jpg
narcise istock jpg
germania png
carne oaie miel istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net