Idei de afaceri în turism și cum să le pui în practică
Știi că avem o țară frumoasă, pe care nu o apreciem destul, dar nu poți să nu te gândești la nemulțumirile punctuale pe care le ai legate de ea: fie că este vorba despre infrastructură, fie de locurile de cazare prea scumpe în sezon sau de faptul că este destul de greu să găsești unde să petreci vacanța cu copii foarte mici, spre exemplu.
Chiar dacă probleme există chiar și în țări cu tradiție turistică vastă, ce ar fi să abordezi situația în alt mod, și, în măsura în care resursele și spiritul antreprenorial îți permit, să faci chiar tu o bucățică din țara aceea în care te-ai duce în concediu cu inima deschisă, în fiecare an? Și cum ai putea să faci mai bine asta, dacă nu deschizându-ți o afacere în domeniul turismului. Iată câteva idei în acest sens:
Pensiune la mare
Sezonul turistic la Marea Neagră este destul de scurt în comparație cu cel din țările mediteraneene, spre exemplu, și hotelierii trag tare în cele câteva luni, pentru a face profit cât pentru un an. Lucru pe care îl simți pe pielea ta când încerci să îți rezervi o săptămână de cazare în plin sezon și descoperi că prețurile pot să rivalizeze inclusiv cu cele din destinații celebre de plajă. Dacă ți se pare o idee bună să ai o pensiune la mare, ai două variante. Fie cumperi o casă pe malul mării și o transformi în unitate de cazare, fie construiești de la zero o pensiune. În felul acesta te vei asigura că poți avea oferte cazare litoral competitive, care îți vor asigura o clientelă fidelă an de an.
Chiar dacă bugetul nu îți permite o astfel de investiție, asociază-te cu parteneri de încredere, aplică pentru finanțări din zona de dezvoltare turistică sau, dacă este cazul, renovează o casă veche, chiar dacă faci asta pe parcursul mai multor ani. Îți vei recupera investiția destul de repede, deci efortul financiar va merita din plin.
Restaurant cu specific românesc
Sigur ai sau ai avut o bunică, o mamă sau o soție care gătește divin. Și chiar dacă nu ai în familie, știi persoane capabile să prepare feluri de mâncare atât de delicioase, încât toată lumea își amintește de ele. Și la asta mai adaugă și faptul că oamenii sunt din ce în ce mai ocupați și mai puțin dispuși să se bucure de mese tihnite în familie.
Ceea ce ne duce la următorul pas firesc: cum ar fi să îți deschizi un restaurant cu specific românesc, unde să gătești preparate tradiționale din diferite zone ale țării?
Ce ai de făcut este să închiriezi un spațiu dotat corespunzător, să îți iei toate aprobările necesare, să angajezi un bucătar priceput și să faci în așa fel încât să afle lumea despre tine. Dacă mâncarea va fi „ca la mama acasă”, succesul nu va întârzia să apară.
Parc de aventură
Ai un teren destul de generos, eventual cu copaci, pe care nu ți-e foarte clar cum să îl folosești? Ce ai zice de un parc de aventură? Nu trebuie să fie ceva extrem de sofisticat, pentru că ai deja locul acela unde mulți orășeni ar tânji să meargă pentru câteva ore. Ce trebuie să mai faci este să construiești o tiroliană, câteva căsuțe în copaci, eventual un minipadoc cu câțiva ponei și îți vei asigura fluxul constant de vizitatori.
Mai poți organiza vânători de comori, focuri de tabără și lecții de tir cu arcul, pentru un plus de activități interesante. Și nu uita de un chioșc cu gustări și răcoritoare, pentru că micii exploratori vor avea nevoie să-și reîmprospăteze forțele, după o zi petrecută în aer liber, în natură.
În funcție de resursele de care dispui și de ce anume te pasionează, alege o afacere în turism, pentru că este un domeniu cu multe nevoi și cu potențial de dezvoltare uriaș. Pe termen lung, este genul de business care îți poate aduce clientelă fidelă și în care te poți dezvolta rapid.