Pregătirea pentru iarnă: cum organizezi spațiile și metodele de depozitare a alimentelor
Pregătirile pentru iarnă includ un proces de organizare intens, mai ales dacă îți place să te bucuri de preparate și alimente pe tot parcursul sezonului rece. Toamna se culeg roadele, dar trebuie să ai un plan bine pus la punct dacă vrei ca acestea să reziste pe timpul iernii și să poți folosi cât mai multe dintre ele pentru rețetele care îți amintesc de vară. De la murături și siropuri la compoturi și fructe deshidratate, ai o mulțime de opțiuni pentru pregătirea alimentelor. Dar cum organizezi spațiul și de ce vei avea nevoie pentru ca totul să meargă conform planului? Iată câteva sugestii:
Congelare
Una dintre cele mai la îndemână metode de a păstra alimentele cât mai mult timp este congelarea. Acest lucru va fi mai ușor dacă locuiești la casă și ai o încăpere dedicată depozitării aparatelor electronice de care ai nevoie. Avantajul acestora este că oferă un spațiu generos pentru toate alimentele tale, de la legume la carne, și oferă cele mai bune condiții pentru congelarea pe termen lung. Alege lada frigorifica potrivita pentru tine și familia ta, ținând cont de volum și dimensiuni. Lada frigorifică trebuie să se potrivească în spațiul pe care îl ai la dispoziție și să nu îți îngreuneze activitățile de zi cu zi.
Congelarea produselor în lada frigorifică te va ajuta să organizezi mai bine totul. Asigură-te că așezi produsele pe categorii: de exemplu, carnea la margine, legumele, în mijloc, și fructele, lângă. Ține cont de faptul că, deși o gamă largă de alimente și preparate deja gătite pot fi congelate cu succes, în cazul anumitor alimente aceasta nu este cea mai bună cale. Printre acestea se numără: castraveți verzi, varza, țelina apio, pătrunjelul, orezul gătit și maioneza. Nu uita că poți congela și preparate deja gătite, mai ales dacă vrei să-ți pregătești provizii pentru o eventuală stare de urgență sau carantină. De asemenea, dacă ai o recoltă bogată în această toamnă, s-ar putea să ai nevoie de mai multe lăzi frigorifice, fapt care te va ajuta să le organizezi după tipuri de alimente. Pune etichete pe ambalaje și nu lăsa nimic la voia întâmplării, altfel te vei chinui să găsești ceea ce cauți când ai cea mai mare nevoie.
Depozitarea în cămară
Cămara devine încet aproape un lux în locuințele de la bloc. Aceasta este foarte rar întâlnită în apartamentele noi, chiar dacă este o încăpere atât de importantă pentru toate familiile. Dacă te bucuri de ea și nu ai spațiul necesar pentru a congela cantități mari de hrană și produse, optează pentru metodele clasice. Aici includem conservarea alimentelor prin murare sau pregătirea unor preparate precum zacusca, tocana de legume sau dulceața. Sfaturi pentru un proces ca la carte:
- spală bine borcanele și sticlele cu apă fierbinte înainte de a le folosi;
- nu umple borcanele cu murături până sus, ci lasă un spațiu liber de aproximativ o palmă între conținut și capac;
- murăturile se pregătesc în prima jumătate a toamnei;
- folosește ardei iute și hrean pentru a păstra legumele proaspete și a nu se înmuia.
Temperatura ideală în cazul depozitării în cămară este între 4 și 15 grade Celsius. În ceea ce privește organizarea, așază-le pe cele mai vechi în față și pe cele mai proaspete în rândurile din spate.
Soluții pentru beci
Depozitarea fructelor și a legumelor în beci poate fi o opțiune potrivită dacă poți asigura condițiile necesare. Printre produsele care pot fi păstrate peste iarnă în beci se numără rădăcinoasele, cartofii, varza, ceapa și usturoiul, merele, perele, prunele. Fructele și legumele pot fi expuse bacteriilor dacă beciul sau pivnița nu sunt igienizate corespunzător înainte de depozitare, așa că încă din lunile iulie-septembrie, acesta ar trebui curățat și dezinfectat. Beciul trebuie aerisit, iar toate obiectele mobile trebuie scoase în soare și spălate cu apă și detergenți. Pentru dezinfectarea beciului, folosește o soluție specială, un produs cupric. Fructele și legumele vor putea fi păstrate proaspete mai mult timp dacă spațiul este pregătit și se evită riscul de infecție cu ciuperci.
De ținut minte în cazul merelor este că soiul Golden rezistă 6-7 luni, iar cele Jonathan, 5-6 luni. În beci poți folosi lăzi de lemn sau chiar rafturi, dacă vrei să depozitezi și conserve și borcane. Asigură-te că separi produsele în cutii, pentru o organizare cât mai potrivită și pentru a avea totul la îndemână atunci când ai nevoie.
Bucură-te de fructe, legume, preparate gătite, dar și carne pe toată perioada iernii, fără a-ți face probleme că rămâi fără provizii. De asemenea, nu uita cât de important este să-i asiguri organismului tău toate vitaminele și mineralele direct dintr-o dietă sănătoasă și variată.