Ridurile – cum scăpăm de ele?

Ultima actualizare:

    Medicii cunosc câteva metode care îţi şterg ani buni de pe chip
Medicii cunosc câteva metode care îţi şterg ani buni de pe chip

Ridurile nu iartă nici o persoană. Mai devreme sau mai târziu, în funcţie de genă şi de stilul de viaţă al fiecăruia, ele apar pe chipurile noastre. Unii spun să le purtăm cu demnitate pentru că ne spun povestea vieţii. Alţii văd în ele doar semnul trecerii anilor, al pierderii tinereţii şi frumuseţii. Oricum le-ai privi, află că ridurile se pot şterge de pe chip. Medicul estetician Dana Miricioiu ne spune ce metode există.

“Ridurile sunt de fapt cicatrice apărute la nivelul pielii prin forfecarea repetată a acesteia din cauza mişcării muşchilor de sub piele sau prin încreţirea pielii provocată de scăderea cantităţii de acid hialuronic, colagen şi elastină. Toate sunt agravate de gravitaţie sau de întreţinerea necorespunzătoare a pielii”, spune medicul estetician Dana Miricioiu, care ne explică ce metode de “ştergere” a ridurilor există.

Dr. Dana Miricioiu
Dr. Dana Miricioiu
  • Hidratarea cu acid hialuronic. Până la vârsta de 20-30 de ani, pielea era ajutată de o producţie constantă de acid hialuronic propriu, substanţă care are rolul de a lega moleculele de apă şi de a menţine nivelul hidratării pielii. După 30 de ani, producţia de acid hialuronic scade dramatic, pielea capătă un aspect uscat, subţire şi flasc. Odată cu el, se dezechilibrează şi producerea de colagen şi elastină, cauzând scăderea tonului şi elasticităţii pielii. O soluţie este injectarea de acid hialuronic în zonele cu probleme. „Se foloseşte o substanţă 99% identică cu ce produce organismul în mod normal. Ea reţine de 1.000 de ori mai multă apă, iar pielea astfel hidratată îmbătrâneşte mai greu şi nu se mai ridează. După o astfel de procedură, pielea are alt tonus, altă textură, pare mai sănătoasă. Efectul durează 8-12 luni, după care pielea va arăta la fel ca înainte”, explică specialistul. Acidul hialuronic e recomandat pentru umplerea ridurilor mai adânci, unde s-a pierdut volumul.
  • Toxina botulinică. Este foarte eficientă pentru ridurile de expresie din jurul ochilor, de pe frunte şi dintre sprâncene. „Tratamentul se bazează pe blocarea impusului nervos şi relaxarea musculaturii. Prin relaxare, pielea se întinde. Mulţi se sperie când aud cuvântul «toxină». Dar, injectată corect, ea nu produce «îngheţarea feţei» de care fug pacienţii. Expresia facială şi mimica sunt asigurate de foarte multe grupe musculare care asigură păstrarea neafectată a expresiei feţei”, mai spune Dana Miricioiu. Injecţia are efect 3 până la 6 luni, în funcţie de cât de expresivă e fiecare şi cât de puternic e muşchiul. Pe măsură ce substanţa e metabolizată de către organism, ridurile reapar, cel mult la fel ca înainte. „Nu există dependenţă fizică, nici nu putem vorbi despre modificarea calităţii pielii. Dependenţa poate fi cel mult de natură psihologică, dată de dorinţa de a arăta mai bine”. 

  • Injectarea cu grăsime proprie. Este recomandată mai mult pentru cutele din jurul nasului. Avantajul este că această grăsime, fiind recoltată din propriu corp, se absoarbe rapid, există o compatibilitate perfectă, iar efectele durează 1-2 ani. Dezavantajul este că poate da diformităţi, iar costurile sunt ceva mai mari, socotind şi costul recoltării.
  • Tratamentul cu laser. Pătrunde în profunzimea pielii, stimulând celulele care refac colagenul. În felul acesta, reface structura pielii şi îi creşte fermitatea. Efectul unei şedinţe se menţine până la 6 luni. Tot cu laser poţi să-ţi faci peelinguri prin care exfoliezi pielea de stratul de celule moarte care o sufocă, procedura ajutând şi ea la prevenirea apariţiei ridurilor.

„Aceste proceduri de prevenire şi eliminare a ridurilor se pot combina între ele, pentru rezultate mai bune. Este evident că, da, poţi scăpa de riduri, dar depinde când apelezi la tratament. Dacă o faci la 60 de ani, nu te poţi aştepta la rezultate miraculoase şi la piele de bebeluş, e imposibil”, avertizează medicul estetician.

Cremele antirid nu pot reduce ridurile

Crema care atenuează ridurile în câteva săptămâni de utilizare nu există, spune Dana Miricioiu. Este doar o strategie de marketing. „Nicio cremă nu poate traversa stratul cornos al pielii şi, chiar dacă îl înmoaie, nu poate pătrunde în piele mai mult de 1%. Tot ce face crema este să formeze un strat lipidic protector la suprafaţa pielii şi, în felul acesta, să nu o lase să se usuce. Pentru că, într-adevăr, o piele uscată, neîngrijită, se ridează mai uşor”. Specialistul vă recomandă să nu vă chinuiţi să alegeţi creme scumpe şi sofisticate. Alegeţi unele lejere, fluide, care nu încarcă porii, iar cea de zi să conţină neapărat factor de protecţie minimum 30+. 

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net