Sfaturi ca să te întorci în siguranţă din vacanţa de 1 Mai
Dacă eşti şofer, întoarcerea acasă din minivacanţa de 1 Mai poate fi stresantă din cauza aglomeraţiei, dar şi din cauza şoselelor pline de gropi. În această zi, când toţi românii se întoc de la munte sau de pe Litoral, pericolul unui accident rutier este foarte mare. Iată câteva sfaturi de care să ţii cont pentru a conduce în siguranţă şi pentru a ajunge cu bine acasă.
Nu pleca obosit
Dacă pleci spre seară, încearcă să dormi în această zi la prânz. Oboseala la volan e foarte periculoasă. Nu ar trebui să te bazezi pe faptul că ai un organism rezistent sau că eşti un foarte bun şofer. Drumul la întoarcere va fi foarte aglomerat şi va trebui să fii cu ochii-n patru.
Poartă centura de siguranţă
Atât şoferul, cât şi pasagerii sunt obligaţi să poarte centura de siguranţă, însă mulţi nu dau importanţă acestui aspect. În cazul unui accident, centura poate face diferenţa.
Nu depăşi viteza legală
Drumul va fi aglomerat, iar şoferii grăbiţi să ajungă cât mai repede acasă. Fii tu cel calm şi relaxat! Nu e cazul să goneşti pe şosele, mai ales că te poţi trezi oricând cu o groapă “căscată” în mijlocul drumului sau cu diferite obiecte aruncate din alte maşini. O viteză redusă când circuli în zone cu serpentine sau pe timp de ploaie îţi poate salva viaţa.
Nu te şicana cu alţi şoferi în trafic
Nu ştii peste cine dai în trafic, aşa că cel mai bine ar fi să-ţi vezi de drum, să nu te enervezi şi să nu te şicanezi în trafic cu alţi şoferi. Dacă observi pe cineva agresiv, încearcă să te îndepărtezi de maşina respectivă. Lasă-l să te depăşească!
Fii foarte atent la ceilalţi participanţi la trafic
Nu contează că eşti un şofer disciplinat în trafic sau că ai experienţă într-ale şofatului. Foarte important este să ai grijă să te fereşti, dacă e cazul, de ceilalţi conducători auto mai puţin atenţi. Fii cu ochii în patru şi anticipează orice mişcare a celor care circulă pe lângă tine.
Păstrează distanţa faţă de maşina din faţă
De multe ori, când mergem pe autostradă, cu viteză, se întâmplă ca maşina din spatele nostru să stea “lipită” de noi. Dacă mergem pe banda a doua, mesajul e clar: şoferul respectiv ne somează să trecem pe banda întâi pentru a-i face loc să treacă. Este un obicei enervant, agasant, dar şi foarte periculos. Încearcă să nu faci la fel. Şoferul din faţa ta ar putea pune frână, iar tu nu vei mai putea evita impactul.
Poliţiştii recomandă variantele alternative
Pentru evitarea aglomerației de pe DN1, utilizează variantele alternative: Brașov – Săcele – Cheia – Vălenii de Munte – DN1 A Ploiești și Sinaia – Fieni – Târgoviște – DN 71 Bâldana – Bâldana – DN7 București.
Din zona Bran Moecie se poate ajunge pe traseul Brașov – DN73 Pitești – Pitești – Autostrada A1 București. Pe Autostrada Soarelui poate să apară aglomeraţie în staţia de taxare de la Feteşti.
”Pentru evitarea situaţiilor neplăcute cauzate de numărul mare de şoferi care doresc să plătească taxa de pod de la Feteşti la casele staţiei, poliţia recomandă ca plata să se facă prin sistemele electronice. În acest sens, află că taxa se poate plăti şi prin SMS, la numărul 7577, sau la benzinăriile de pe autostradă. Şoferii trebuie să ţină seama că pot trece prin staţie liber, cu condiţia ca taxa să fie plătită ulterior, până a doua zi, la ora 24.00.