Trucuri ca să vopseşti cele mai frumoase ouă de Paşte
Astăzi, în Joia Mare, conform tradiţiei, vopsim ouăle de Paşte. Ai zice că este un lucru relativ simplu, însă, dacă nu respecţi anumite reguli atunci când le fierbi şi când pregăteşti vopselurile, s-ar putea să nu-ţi iasă totul ca la carte. Iată mai jos câteva sfaturi de care să ţii cont!
- Cum cumperi ouăle pentru vopsit.
- Dacă vrei să vopseşti ouă în culori deschise precum galben sau pasteluri (bleu, lila, verde mentă) recomandat este să cumperi ouă cu coaja albă. Astfel, culorile vor fi exact cele pe care ţi le doreşti. Dacă vrei să ai pe masa de Paşte ouă în nuanţe albastru, roşu sau verde închis, recomandat e să alegi ouă cu coaja maronie. Verifică-le să nu fie crăpate sau sparte! De asemenea, cumpără ouă cu coaja netedă, lucioasă şi cu o culoare uniformă.
- Ponturi pentru ca ouăle să se decojească uşor.
- De multe ori, ne chinuim când vrem să descojim un ou fiert şi ajungem să rupem şi din albuş. Pentru a îndepărta rapid coaja, va trebui să le cumperi pe cele care au o vechime între 7 şi 14 zile. Atenţie! Nu vorbim despre ouă care au ieşit din termenul de garanţie! Un alt truc: după ce au fiert, închide aragazul şi mai lasă-le în apa clocotită, încă 15 minute.
- Cum le fierbi corect.
- Oala trebuie aleasă în funcţie de numărul ouălor pe care vrei să le fierbi. Acestea se aşază în aşa fel încât să acopere în întregime fundul recipientului. În acest fel, când apa va începe să fiarbă, nu vor avea spaţiu să se mişte şi să se ciocnească între ele. De asemenea, pentru ca ouăle să nu se crape, ele trebuie aduse la temperatura camerei şi abia apoi puse la fiert în apă rece. Un alt truc pe care îl folosesc multe gospodine: toarnă în apă o linguriţă de oţet sau una de sare. Oţetul şi sarea le vor întări coaja. Înainte de a le pune la fiert, ouăle se degresează spălându-le cu apă şi săpun sau apă şi detergent de vase. Astfel, vei îndepărta orice urmă de grăsime, iar vopseaua va prinde foarte bine. Timpul de fierbere e între 8 şi 12 minute, în funcţie de mărimea ouălor.
- Ce vopsea foloseşti.
- În ceea ce priveşte vopselurile, ai de ales între cele sub formă de praf şi cele lichide. Cât despre culori, avem o paletă extrem de variată: culori mate, culori sidefate, pasteluri, culorile tradiţionale (roşu, verde, albastru, galben). Ouăle pot fi decorate cu abţipilduri, dar te va costa în plus. Un astfel de kit de decoraţiuni poate ajunge la 7-8 lei, iar unul pentru încondeiat te va face să scoţi din buzunare şi până la 17-18 lei. Un pliculeţ cu vopsea-praf pentru 30 de ouă te costă 0,5 lei-1,5 lei. Astfel, găseşti vopsea de ouă sidefată la 15 lei cutia, vopsea lichidă la 2-3 lei, autocolante la 4-5 lei etc. În cazul în care vrei să vopseşti ouăle în aşa fel încât să-ţi protejezi sănătatea, poţi alege varianta vopselurilor naturale.
- Ce produse naturale să foloseşti.
- Dacă nu vrei să foloseşti vopseluri chimice din comerţ, poţi opta pentru produse naturale cu care să colorezi ouăle de Paşte. Iată de ce ai nevoie:
- Sfeclă roşie pentru ouă roşii;- Frunze de ceapă roşie pentru ouă roz ;- Frunze de varză roşie pentru ouă bleu sau albastre;- Frunze de urzici pentru ouă maro deschis;- Fructe de pădure (afine) pentru ouă gri – violet ;- Turmeric pentru ouă galbene;Ingredientele se fierb alături de ouă 20 de minute.
Tradiţii şi obiceiuri în Joia şi Vinerea Mare
În Joia Mare se vopsesc ouăle, trebuie să duci la biserică colaci, vin, miere şi fructe pentru a fi sfinţite şi împărţite. Joi dimineaţă se deschid mormintele şi sufletele morţilor se întorc la casele lor. Pentru întâmpinarea lor se aprind focuri prin curţi, în faţa casei sau în cimitire, crezându-se că, astfel, ei aveau posibilitatea să se încălzească. Joia Mare este ziua în care, de regulă, se prepară cele mai importante copturi pascale: pasca, cozonacii cu mac şi nucă. Ultima vineri din Postul Mare mai este numită Vinerea Paştilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare. În Vinerea Mare, dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau tainic în ape curgătoare crezând că, în felul acesta, vor fi sănătoşi tot anul.
Aşa le alegi cât mai proaspete!
- Atenţie la ştampilă! Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când cumperi ouă, este să fii atent dacă au sau nu ştampilă. În cazul în care nu sunt inscripţionate sau ştampila nu este vizibilă, este recomandat să nu cumperi.
- Verifică atent coaja ouălor. Oul poate fi inscripţionat şi se poate încadra, conform ştampilei, în termenul său de valabilitate. Însă, dacă vei cumpăra ouă cu coaja crăpată sau spartă, atunci fii sigur ca acestea nu sunt bune pentru consum. Verifică coaja fiecărui ou din cofrag. Atenţie şi la cofrag! Dacă acesta este umed şi lipicios, atunci cu siguranţă conţine ouă sparte sau crăpate.
- Cum îţi dai seama dacă ouăle sunt proaspete? Prospeţimea ouălor se apreciază prin introducerea acestora într-un vas cu apă. Oul proaspăt până în 4 zile adoptă o poziţie orizontală şi stă pe fundul vasului. Pe măsură însă ce oul este mai vechi, poziţia sa orizontală tinde să devină verticală.
- Atenţie la ouăle cumpărate de la ţărani! Ouăle care provin din gospădării şi care sunt comercializate de ţărani la marginea drumului nu au ştampilă. Practic, nu ştii ce cumperi. Îţi asumi un risc în cazul în care nu cunoşti vânzătorul, nu ai încredere în el, nu ştii cu ce a hrănit păsările şi cum le creşte. Este indicat ca în acest caz să cumperi, pentru început, o cantitate mică şi să verifici ouăle când ajungi acasă. Apoi, dacă te-ai convins că sunt proaspete, poţi cumpăra fără grijă şi în continuare.
Matilda Pascal-Cojocăriţa a pregătit 12 cozonaci
Interpreta de muzică populară Matilda Pascal-Cojocărița a făcut 12 cozonaci pentru toată familia. Atenţie, reţeta este pentru 12 cozonaci! Dacă faceţi 6, reduceţi ingredientele la jumătate.
”Am o rețetă de la sora mea și, dacă cuptorul este bun, nu are cum să nu iasă o minunăție de cozonaci. Am făcut din 4 kg de făină, 1.400 g zahăr, de preferat pudră, 350 ml ulei, 140 g smântână, 32 ouă și 1.400 ml lapte”, povestește Matilda.
Din cele 32 de ouă se folosesc doar gălbenușurile și 10 albușuri. Pentru umplutură a folosit 1,5 kg de nucă, 1.000 ml l lapte (din cele 1.400 ml) şi cacao după gustul ei.
“Drojdie am pus o jumătate dintr-un pachet și încă o treime din cealaltă jumătate, o linguriță de sare și esențe. Ca mod de preparare, se iau 4 linguri de făină și se opăresc cu 400 ml lapte. Se freacă bine cu telul, să nu se facă cocoloașe. Separat, se pune drojdia cu o lingură de zahăr la înmuiat, apoi se toarnă peste maia (plămădeală) și se amestecă bine. Se dă deoparte să crească. Între timp, trebuie frecate gălbenușurile cu zahărul. Când maiaua este crescută, se toarnă restul de lapte călduț, smântâna, gălbenușurile bătute cu zahăr, esențele și adăugăm făina încet, amestecând cu telul. Apoi, după ce se îngroașă, se frământă cu mâna”, explică interpreta.
Ea spune că cele 10 albușuri se bat spumă și se înglobează încet la frământat, după ce ai pus toată făina. “Se frământă o oră, timp în care se înglobează tot uleiul, până la sfârșit, apoi coca se pune în tăvi”, spune Matilda.