Se vinde casa natală a guvernatorului Transilvaniei. Cum arată și care este prețul de pornire
De-a lungul timpului, în casa în care s-a născut guvernatorul Transilvaniei, au funcționat o brutărie, un atelier de reparații radio-tv, un magazin universal, o cârciumă și o casă de pariuri. Acum, casa este scoasă la vânzare și, deși prețul, a scăzut cu 24.000 de euro în nici două luni, nu este la îndemâna oricui să o cumpere.
Se vine casa natală a baronului Brukenthal
Casa în care se consideră că s-a născut baronul Samuel von Brukenthal, guvernator Transilvaniei în secolul al XVIII-lea, a fost scoasă la vânzare.
Suma inițială de vânzare, 599.000 de euro a scăzut în ultimele săptămâni cu 24.000 de euro, astfel că locuința se poate cumpăra cu suma de 575.000 de euro, conform unui anunț publicat pe un site de imobiliare.
Casa se află în localitatea Nocrich din județul Sibiu. De-a lungul timpului în imobil au funcționat o brutărie, un atelier de reparații radio-tv, un magazin universal, o casă de pariuri și o cârciumă, aceasta din urmă pentru cel mai mult timp. Imobilul nu este în cea mai bună stare, nefiind restaurată de mulți ani.
Potrivit documentelor, imobilul a fost construit în jurul anilor 1700, iar la sfârșitul anilor ’70 a primit titlul de monument istoric.
Ca ultim proprietar apare un anume Konrad, despre urmașii căruia nu se cunoaște nimic de jumătate de veac.
După Revoluție, casa fostului guvernator al Tranilvaniei a ajuns în proprietatea lui Aurel Irod, fost viceprimar al comunei, iar acum este deținută, conform Adevărul, de Alin Irod, fiul fostului viceprimar. El a plătit atunci pentru imobil 55 de milioane de lei.
„Numele vechiu si genuinu de familia alu lui Bruckenthal a fostu Breckner, familia săsasca din orașielulu neînsemnatu Nocrich, nemțiesce Leschkirch, unde tată-su Michailu Breckner a fostu notariu de districtu, era mam’a lui fiic’a consiliariului gubernialu Heydendorf, carele dorindu ca se dea ginerelui seu védia mai mare, ’i câstigase diplom’a de nobilitate cu predicatulu de Bruckenthal (Valea Podului) și așia din Breckner se facu Bruckenthal”, scria Revista Transilvania, în ianuarie 1889, despre originea familiei Brukenthal.
Cine a fost Samuel von Brukenthal
Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost singurul exponent al comunităţii săseşti transilvănene căruia i s-au atribuit importante funcţii publice în cadrul statului austriac condus de împărăteasa Maria Theresa.
Numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, baronul construieşte la Sibiu un palat în stilul barocului târziu, după modelul palatelor vieneze.
Pentru că baronul nu a avut copii, a lăsat moştenire prin testament palatul, colecţiile şi restul averii sale unui descendent în linie masculină dintre persoanele cu care se înrudea, potrivit brukenthalmuseum.ro
În cazul în care urmaşii săi aveau să moară la rândul lor fără a avea copii, familia stingându-se, averea urma să fie preluată de Biserica Evanghelică, iar palatul să devină un muzeu deschis publicului larg. Lucrul acesta s-a întâmplat în anul 1817.
În anul 1948, muzeul a fost naţionalizat, devenind proprietatea statului comunist român.
Tot în anul 1948, Societatea Transilvăneană pentru Ştiinţele Naturii din Sibiu îşi încetează activitatea, muzeul aflat sub patronajul acesteia fiind inclus în patrimoniul naţional, potrivit sursei citate.