Uite câţi bani ar trebui să ţii în bancă!

Ultima actualizare:

Tu ştii câţi bani ar trebui să păstrezi în contul curent şi care sunt sumele pe care ar trebui să le ţii într-un depozit bancar? Te-ai gândit vreodată cum să-ţi pui banii să facă bani? Dacă te numeri printre fericiţii care dispun de lichidităţi, îţi spunem noi: du-le la bancă! Dobânzile sunt mici, într-adevăr, dar vei dormi liniştit, ştiind că finanţele tale sunt în siguranţă.

Cel puţin un salariu în contul curent

Dacă eşti angajat, salariul îl primeşti într-un cont deschis la o bancă şi ai acces la banii tăi cu ajutorul unui card de debit. Dacă vrei să pui deoparte banii dintr-un salariu, recomandat ar fi să încerci să nu te atingi de ei şi să-i laşi în contul respectiv. Astfel, va fi foarte simplu ca atunci când ai nevoie de ei să-i scoţi fără probleme. Din acest cont poţi scoate bani pentru anumite cumpărături importante: de exemplu, s-au stricat televizorul, maşina de spălat, frigiderul, ai nevoie urgent de un instalator, tâmplar sau trebuie să repari ceva la maşină. Aceşti bani, care se află în contul curent, vor fi mai mult decât bineveniţi. Încearcă, pe cât poţi, să achiţi contravaloarea serviciilor sau a bunurilor achiziţionate, cu cardul. Nu vei plăti nici un comision.

Bani mai mulţi într-un cont de economii

Dacă vrei să economiseşti sume mai mari de bani, mult mai mari faţă de salariul tău net pe o lună, atunci ar trebui să te îndrepţi către un cont de economii. Trebuie să ştii de la început că dobânzile sunt foarte mici, însă vei avea acces la banii tăi oricând. Astfel, vei putea depune şi retrage bani când vrei tu, fără să fii penalizat de către bancă. Într-un cont de economii recomandat ar fi să depui salariul tău net pe 3 până la 6 luni.

Depozitul bancar, pentru sume mari, pe termen lung

Există persoane care dispun de sume mari de bani de care nu au nevoie în viitorul apropiat. E recomandat să deschidă un depozit bancar, deoarece economiile pe termen lung aduc câştiguri mai mari. Asta, pentru că şi dobânzile sunt mai mari. Însă, în acest caz, nu ai libertatea de a retrage oricând banii. Dimpotrivă. Va trebui să respecţi câteva condiţii. Dacă scoţi banii înainte de vreme, vei fi penalizat de bancă.  

Când ar trebui să ţii banii la ciorap?

Niciodată! E riscant, mai ales dacă vorbim despre sume mari şi în valută. Imaginează-ţi că oricând cineva îţi poate sparge locuinţa şi îţi poate fura toată averea strânsă. Băncile, în schimb, chiar dacă îţi oferă dobânzi foarte mici, îţi dau acel sentiment de linişte şi siguranţă. Aşadar, nu ţine niciodată banii în casă!

Alege mai multe bănci

Banii pentru situaţii urgente şi neprevăzute ar trebui păstraţi într-un cont la o bancă, iar cei destinaţi vacanţelor, de exemplu, ar trebui păstraţi în alt cont, la o altă instituţie. Contul curent şi cel de economii ar trebui deschise la bănci separate. E recomandat, de asemenea, crearea a diferite conturi de economii pentru fiecare nevoie.

Cum să investeşti inteligent

Cumpără aur. Dacă nu ai încredere în bănci sau ţi se pare că dobânzile sunt foarte mici, poţi cumpăra aur. Acest metal preţios nu se va devaloriza niciodată, fiind cea mai bună modalitate de economisire pe termen îndelungat. Aurul poate fi depozitat în casete de valori la o bancă. Atenţie! Ţi se vor percepe comisioane.Cumpără terenuri şi case. O altă variantă prin care să-ţi pui banii să facă bani ar fi să investeşti în terenuri sau imobile. Preţul acestora, cel puţin al terenurilor, va creşte, iar când vei vinde, vei lua o sumă frumuşică. În cazul în care nu te gândeşti să vinzi, poţi închiria. Acest lucru e valabil în special în cazul imobilelor.

Se ieftinesc creditele în lei cu dobândă variabilă

Indicatorul Robor la 3 luni, dobânda interbancară în funcţie de care se calculează costul anumitor credite, a scăzut astăzi de la 0,72% până la 0,70% pe an, nivel minim istoric, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).Totodată, Robor la 6 luni a coborât la 0,94% pe an, de la 0,96%. Robor la 3 luni şi Robor la 6 luni sunt indicatorii în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele în lei cu dobândă variabilă. Astfel, formula de calcul a acestor împrumuturi este formată din Robor, la care se adaugă o marjă fixă, stabilită de bancă. De exemplu, în cazul unui credit cu dobânda alcătuită din Robor la 3 luni și o marjă de 4 puncte, dobânda a scăzut de luni până marți de la 4,72% la 4,70%, conform adevarul.ro. Chiar dacă este mică, scăderea poate permite celor cu credite să facă economii atunci când plătesc ratele la bancă. Orice scădere de dobândă înseamnă, implicit, o diminuare de rată.O dată la trei luni sau o dată la șase luni, în funcție de caz, dobânda creditului este revizuită și înglobează noile niveluri ale Robor. Clienții cu împrumuturi ale căror dobânzi au fost ieri revizuite de bancă sunt cei care vor beneficia de un nivel al Robor mai mic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net