Uite cum poţi să-ţi fereşti casa de furtună!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Fie că stai la bloc sau la casă, locuinţa ta poate fi afectată de vântul în rafale, de ploaia torenţială care pare că nu se mai opreşte, dar şi de grindină. Se pot sparge geamurile, se poate strica acoperişul din cauza unui copac căzut, aparatura electrocasnică se poate arde, iar maşina din parcare riscă să fie avariată. Iată ce ar trebui să faci ca să-ţi pui bunurile la adăpost!

Închide geamurile

Acesta e primul lucru şi cel mai important pe care trebuie să-l faci ca să-ţi protejezi locuinţa de furtună. Dacă ştii că peste zi va începe să plouă şi nu vei fi acasă, închide toate gamurile când pleci dimineaţa la serviciu. Să nu ai impresia că, dacă le ţii rabatate, este suficient. Apa de ploaie pătrunde prin deschizătura geamului, ajunge pe pervaz, iar apoi direct pe parchet sau pe covor.

Închide obloanele

Înainte de a pleca de acasă, dacă ştii că spre seară este posibil să plouă, este recomandat să închizi obloanele pentru a proteja, astfel, ferestrele. În cazul unui vânt puternic, geamurile s-ar putea sparge dacă sunt lovite de crengile copacilor sau alte obiecte precum bucăţi de tencuială, bucăţi de lemne, de plastic etc. Dacă ai cu ce să le protejezi pe exterior, acum este momentul s-o faci.

Atenţie la ghivecele cu flori de pe pervaz

Dacă ai flori în ghiveci sau jardinieră pe pervazul geamurilor sau la balcon şi ştii că peste zi va veni furtuna, este recomandat să le bagi în casă. Asta pentru ca nu cumva să le ia vântul şi să cadă în capul cuiva sau pe maşinile parcate în faţa blocului.

Locuieşti la casă? Taie copacii uscaţi

Dacă locuieşti la casă şi ai în curte arbuşti sau copaci cu crengi uscate, ar fi bine să le tai înainte de a fi prea târziu. Pregăteşte-te din timp deoarece cu capriciile vremii nu te pui! Oricând un vânt puternic sau o ploaie torenţială ar putea rupe crengile distrugând acoperişul, spărgând geamurile casei sau, mai grav, rănind pe cineva.

Scoate aparatura electrocasnică din priză

De foarte multe ori, în timpul furtunilor, aparatura electronică şi electrocasnică a avut de suferit de pe urma scurt-circuitelor. Nu uita să scoţi din priză televizorul, calculatorul, DVD playerul, maşina de spălat, aparatul de aer condiţionat, dar şi aparatura mai mică precum prăjitorul de pâine, aspiratorul, uscătorul de păr etc. Şocurile de energie electrică pot arde în câteva secunde toată aparatura care se află conectată la o sursă de curent electric. Cel mai bine, în timpul furtunii, este indicat să închizi de la panoul electric alimentarea cu energie a întregii locuinţe.

Protejează-ţi maşina de avarii!

simeon stalpnicul png

Dacă maşina ta este parcată sub pomi, este indicat să o muţi într-un loc ferit. Dacă nu, rişti să fie avariată de crengile căzute sau chiar de copacii doborâţi la pământ.

Atenţie şi la obiectele care pot fi luate de vânt şi care îţi pot distruge autoturismul. Au existat cazuri când pe maşinile parcate în faţa blocurilor au căzut bucăţi de tencuială, ghivece cu flori sau bucăţi de ţiglă. Mută maşina într-o parcare sigură.

Pe timp de furtună recomandat este să parchezi autoturismul la strada principală, şosea sau bulevard, dar nu sub pomi şi nu lângă blocuri sau panouri publicitare. Însă, urmăreşte atent semnele de circulaţie ca să nu te trezeşti cu amendă sau roţile blocate.

Un truc pentru a-ţi feri maşina de avarii ar fi să alegi parcarea subterană a unui mall. Pentru o oră sau două, fie nu vei plăti nimic, fie vei plăti o sumă modică. În tot acest timp, cât afară este furtună, poţi merge la cumpărături, la un restaurant sau poţi viziona chiar un film.

Dacă furtuna te prinde la volan, încearcă să nu circuli pe prima bandă, pe sub copaci. Tot aici, lângă bordură se acumulează cantităţi mari de apă şi rişti să intri în gropi sau chiar canale fără capac. Nu mai spunem că stropeşti pietonii din cap până-n picioare.

Citeşte cu atenţie contractul Casco! În contract vei găsi situaţiile în care firma de asigurare nu te despăgubeşte în caz de avarie.

Nu scăpăm de ploi şi vijelii nici azi

Meteorologii au emis, ieri, o nouă alertă de ploi torenţiale, grindină şi vijelii în estul României. Codul galben va dura până în această seară, la ora 20.00. În Muntenia, Moldova şi local în Carpaţii Orientali şi Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi grindină.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net