Vrei să-ţi renovezi casa? Iată câteva sfaturi!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Dacă ai de gând să faci mici reparaţii în locuinţă sau chiar să-ţi renovezi apartamentul, atunci vei avea nevoie de o echipă bună de meseriaşi. Însă, dacă nu cunoşti pe nimeni, nişte străini găsiţi pe internet sau în anunţurile din ziare îţi pot da ţeapă. Iată la ce să fii atent când negociezi cu muncitorii!

Perioada optimă, în sezonul rece

Potrivit specialiştilor casadex.ro, perioada optimă pentru renovări interioare e sezonul rece. Vara încep lucrările mari, în timp ce iarna muncitorii nu prea au multe de făcut. Dacă îi angajezi în sezonul rece, manopera te va costa mai puţin deoarece sunt dornici să lucreze. Vara, când se înmulţesc ofertele, cu greu vei găsi pe cineva care să se înhame la o lucrare mică, de exemplu să-ţi văruiască o încăpere sau să-ţi pună parchet în living.  

„Ieftin” poate însemna „de proastă calitate”

Goana după chilipiruri nu e întotdeauna cea mai bună soluţie. Asta, pentru că alegerea unei echipe de muncitori care practică preţuri de manoperă prea mici se încheie, de multe ori, prost. Pe principiul atât dai, atât face, e foarte posibil ca lucrarea să fie făcută de mântuială. Pe de altă parte, muncitorii care cer un preţ mai ridicat ştiu cum să-şi vândă serviciile şi ştiu că munca lor costă. Dar, atenţie! Asta nu e o regulă! Pentru că există şi persoane care cer mult, dar pentru mai nimic.  

Atenţie la mărimea echipei!

Dacă planifici renovarea unei încăperi, sau a unui apartament de dimensiuni obişnuite şi nu ştii câţi muncitori ar trebui să angajezi, află că trei persoane îţi vor termina treaba într-un timp scurt, aşa cum îţi doreşti. Nu mai mult, nu mai puţin. Recomandat este să alegi o echipă serioasă, în care ai încredere, care a mai lucrat pentru tine sau îţi este recomandată de cineva apropiat. 

Termenul de predare

Un alt detaliu extrem de important de care trebuie să ţii cont atunci când negociezi cu meseriaşii este termenul de predare a lucrării. Cu alte cuvinte, trebuie stabilită de la început data la care aceştia trebuie să-şi termine treaba. Atenţie! Unii dintre ei, pentru a te convinge să-i angajezi, s-ar putea să-ţi promită termene ireale. De exemplu, ar putea să-ţi spună că pot termina şi finisa la cheie un apartament în doar câteva zile. Alţii, dimpotrivă. Ar putea să-ţi spună că nu-ţi pot da un anumit termen, invocând diverse pretexte. Aceştia sunt, de regulă, muncitorii implicaţi în prea multe proiecte, iar multe dintre ele sunt angajamente luate de teama de a nu le rata şi asta îi obligă să oscileze de la o lucrare la alta. 

Manopera trebuie să aibă garanţie

Unele dintre etapele renovării pot fi verificate abia după câteva luni, adică după scurgerea unui anumit interval de timp. De exemplu, ştii clar că acoperişul renovat este perfect doar după ce trece sezonul ploios de primăvară sau toamnă. De aceea este bine ca atunci când baţi palma cu meseriaşii să soliciţi garanţie pentru manoperă. În acest fel, în cazul în care ceva nu este lucrat cum trebuie, ei sunt nevoiţi să vină să repare. Această înţelegere trebuie încheiată în scris. De asemenea, asigură-te că vei fi despăgubit în cazul în care termenii înţelegerii nu vor fi respectaţi: lucrări defectuoase, termen de predare depăşit, materiale, mobilier şi finisaje dispărute sau deteriorate etc. 

Care e modalitatea de plată

În general, înainte de începerea lucrărilor, echipele de meseriaşi cer plata unui avans. Însă, în multe dintre cazuri, invocând diverse pretexte, unii muncitori reuşesc să-i convingă pe clienţi să le plătească o sumă mai mare chiar înainte de a se apuca de treabă. Din păcate, după aceea le cam dispare cheful de muncă sau, în cel mai rău caz, nu mai reuşeşti să dai de ei deloc. De aceea, e recomandat să stabileşti ferm tranşele în care le vei plăti serviciile. Ideal ar fi ca fiecare etapă a lucrărilor de renovare să fie plătită separat. Astfel, meseriaşii se vor grăbi să respecte promisiunile înţelegerii iniţiale pentru a intra în posesia banilor. 

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net