De ce anul 2016 va fi mai lung cu o secundă

Ultima actualizare:

    În noaptea dintre ani, după ora  23.59.59, ceasurile vor bate pasul  pe loc vreme de o secundă pentru  a se sincroniza cu cel al Terrei
În noaptea dintre ani, după ora 23.59.59, ceasurile vor bate pasul pe loc vreme de o secundă pentru a se sincroniza cu cel al Terrei

Din 1972 şi până azi, planeta noastră a rămas în urmă cu 27 de secunde. Dacă nu ne-am regla propriile instrumente de măsurat timpul după „ora Terrei”, în circa 6.000 de ani ziua ar lua locul nopţii şi viceversa. De Revelion, toate ceasurile planetei vor adăuga o secundă după ora 23.59.59.

Timpul i-a fascinat pe marii gânditori încă din zorii civilizaţiei. În vreme ce unii îl considerau un dat obiectiv, care se scurge şi în lipsa vieţii pe Pământ, alţii l-au văzut mai degrabă ca fiind strâns legat de percepţia noastră. Cert este că omul a simţit nevoia să-l măsoare, fie ajutându-se de Soare, fie de aştrii nopţii. În epoca modernă, omul a inventat ceasul, iar cel mai precis dintre toate, după care ne ghidăm şi noi, este cel atomic. Numai că şi planeta noastră are un „ceas” al ei, care, din nefericire pentru noi toţi, rămâne în urmă aproape în fiecare an. Pentru a nu fi afectaţi de aceste modificări orare, omenirea trebuie să-şi regleze propriile mijloace de măsurat timpul după „ora Terrei”.

Anul acesta va fi mai lung cu o secundă, iar acest lucru se întâmplă din cauza încetinirii vitezei de rotaţie a Pământului. Planeta se mişcă din ce în ce mai încet din cauza unor fenomene terestre ori cosmice, care necesită modificarea modului în care măsurăm timpul. Atracţia exercitată de Soare şi Lună, dar şi fenomenele imprevizibile precum cutremurele, marile erupţii vulcanice şi căderea meteoriţilor determină Pământul să piardă din viteza de rotaţie. Din acest motiv specialiştii Institutului Internaţional de Cercetare a Rotaţiei Pământului (IERS) au recurs la un tertip pentru anularea decalajului dintre timpul atomic şi timpul real al planetei.

Astronomul Magda Stavinschi, cercetător gradul I la Institutul Astronomic al Academiei Române, explică ce se întâmplă cu Terra. „Deşi folosim orologiul atomic, nu ne putem dispensa de orologiul real – Pământul care, prin rotaţia în jurul axei sale, mai exact prin alternanţa zi-noapte, ne dă timpul obişnuit. Sunt o serie de fenomene care fac ca acest orologiu să fie imperfect. Cum nu putem regla ceasul Pământ, nu ne rămâne decât să modificăm din când în când ora ceasului atomic, pentru a o apropia de cea orară”.

«Navigatorii şi controlorii de trafic aerian, cei mai afectaţi»


    Magda Stavinschi
Magda Stavinschi

„Pe noi, cei obişnuiţi mai degrabă cu sfertul academic, nu ne prea afectează acest salt. Dar cei care au nevoie de o sincronizare perfectă - navigatorii, fizicienii, cei care lucrează în telecomunicaţii sau monitorizează traficul aerian – au nevoie de o oră exactă”, ne-a spus Magda Stavinschi. În 2012, serverele Amazon au fost blocate, iar site-uri şi browsere ca Reddit, Linkedin, Mozilla nu au mai funcţionat cu orele. Ultima dată când am mai adăugat o secundă ceasurilor noastre a fost în iunie 2015.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
www.bugetul.ro
Boloni
image
image
image
image
image
image
copil jpg
tren cfr calatori gara de nord vara foto shutterstock
camera trafic getty jpeg
aeroport cluj pixabay jpg
Karolina Agata  Sankiewicz jpg
cea mai lunga bicicleta guinness world records jpg
bacalaureat adevarul jpg
pepeni de dabuleni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net