Ai luat o maşină? Trebuie s-o treci pe numele tău în 60 de zile!

Ultima actualizare:

Noul Cod Rutier a fost aprobat, miercuri, de Guvern sub forma unui proiect de lege şi transmis spre dezbatere Parlamentului. Acesta va intra în vigoare doar după ce va fi avizat şi de către parlamentari.

Noul Cod Rutier prevede nu numai pedepse drastice pentru şoferii care încalcă regulile de circulaţie, ci şi pentru cei care nu-şi înmatriculează la timp maşina. Cine îşi vinde maşina după intrarea în vigoare a noului cod este obligat să anunţe autorităţile în termen de 5 zile pentru înscrierea noului proprietar ca utilizator al autovehiculului. Noul posesor al maşinii are 60 de zile la dispoziţie pentru a o trece pe numele său, altfel înmatricularea se suspendă automat.

În acest mod, toate serviciile de Înmatriculări vor avea o evidenţă clară a proprietarilor de autoturisme şi nu vor mai exista problemele cu care se confruntă de ani de zile vânzătorii. Aceştia sunt puşi pe drumuri după ce se trezesc acasă cu amenzi grele pe care ar trebui să le achite cei cărora le-au luat autoturismele.

Nu mai poţi fenta timbrul de mediu

În prezent, legea prevede ca noul proprietar trebuie să-şi înmatriculeze autovehiculul în 30 de zile de la data încheierii facturii de vânzare-cumpărare. Mulţi preferă însă să circule cu maşina pe numele fostului proprietar, riscând să i se reţină certificatul de înmatriculare numai dacă este tras pe dreapta de poliţişti. Cu maşina pe numele fostului şi cumpărători doar pe contractul de vânzare-cumpărare, aceştia scapă să mai scoată din buzunar şi bani pentru timbrul de mediu.

Uite ce trebuie să ştie toţi şoferii!

Depăşirea vitezei regulamentare: amenzi între 720 şi 9600 de lei.

Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile.

În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă, adică între 1680 şi 4000 de lei, plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 de zile.

În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri la oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa a VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte amendă, adică între 4080 şi 9600 de lei. La acestea se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a carnetului se dublează la doi ani, însă amenda rămâne aceeaşi.

Abateri la trecerea la nivel cu calea ferată? Adio permis pentru 6 luni!

Codul rutier sancţionează nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, coducerea pe contrasens pe autostradă, depăşirea unui autoturism cu mai mult de 60 de kilometri pe oră a vitezei maxime admise şi conducerea unei maşini neînmatriculate cu amendă cuprinsă între 21 şi 50 de puncte de amendă plus suspendarea permisului pentru 180 de zile. În cazul în care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplica amenzi între 51 şi 120 de puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, dacă accidentul s-a soldat cu pagube materiale, iar în cazul în care există persoane rănite, perioada de suspendare a permisului se dublează.

Noul Cod Rutier dă dezlegare la un pahar de vin sau o bere

CODUL RUTIER- Ce spun cititorii Click!: «Amenzile sunt exagerate!»

Treci pe roşu? Trei luni vei fi pieton.

Vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte amendă şi suspendarea permisului pentru trei luni şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale.

Ai băut mult şi conduci? Rişti 5 ani de închisoare!

Conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2-0,5g/l alcool pur în sânge respectiv 0,15-0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni, adică între 21-50 de puncte amendă şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 180 de zile. În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net