Şapte reguli ca să mănânci corect în post

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Este perioada postului şi vă simţiţi slăbiţi din cauza alimentaţiei? Specialiştii Click! vă spun care sunt regulile de care trebuie să ţinem cont şi ce alimente pot înlocui cu carnea, ouăle şi produsele lactate.

Gătiţi variat!

Din lipsă de timp, meniul celor mai mulţi devine monoton şi sărăcăcios în perioadele de post. Varietatea nu înseamnă multe feluri de mâncare la aceeaşi masă. O dietă suficient de variată este cea care cuprinde 16 feluri de mâncare diferite într-o săptămână.

Consumaţi alimente cu fibre!

Cereale, leguminoase, fructe, legume şi verdeţuri înseamnă un post sănătos. Cea mai mare parte a caloriilor trebuie să provină din aceste alimente. În plus toate acestea conţin substanţe care au rol protector împotriva bolilor canceroase.

simeon stalpnicul png

Reduceţi cantitatea de sare!

Se recomandă să nu se consume mai mult de o  linguriţă de sare pe zi, în această cantitate se include sarea adăugată la gătit, cea din pâine precum şi cea din produsele naturale care conţin şi ele sodiu.

Mâncaţi peşte când sunt «dezlegări»

În Postul Crăciunului, avem dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică. În plus, putem consuma acest produs în următoarele zile: în 5 decembrie - Sf. Cuv. Sava cel Sfinţit; Sf. Mc. Anastasie, în 6 decembrie - Sfântul Nicolae şi în 12 decembrie - Sf. Spiridon. În ziua de Ajun se mănâncă de abia seara şi doar: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină, căci "cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au închipuit - mai înainte Naşterea lui Hristos".

simeon stalpnicul png

Iată un meniu pentru o zi!

- Micul dejun: suc natural de grepfruit, 2 linguri de seminţe de in, o lingură de fungi de ovăz şi o lingură de seminţe chia;- Gustare: 1 măr verde sau o pară;- Dejun: Ghiveci de legume. Se prepară din 3 ardei copţi tăiaţi fâşii, o vânătă coaptă tăiată fâşii, apă, sos de roşii, verdeaţă, usturoi,  ardei iute, un vârf de sare. Nu adăugaţi ulei! Se dă la cuptor aproximativ 20 de minute. Opţional, se poate servi cu 1 -2 castraveţi muraţi sau ceapă verde; 200ml apă cu lămâie; ceai verde cu mătase de porumb şi rozmarin ;- Gustare: 200 g struguri, nu foarte dulci, sau o pară;- Masa de seară: - o farfurie de borş de legume sau ciorbiţă de lobodă. Nu le preparaţi cu ulei şi nu adăugaţi cartofi. Consumaţi-le cu ardei iute şi 200 g mămăligă;- Înainte de culcare: ceai de măceşe cu gălbenele şi ienupăr. 

- cartofi copţi sau fierţi cu rozmarin, pătrunjel sau alte mirodenii, acompaniaţi de salată verde şi/sau ruccolla stropită cu lămâie;- salată orientală (fără maioneză vegetală);- ghiveciuri diverse de legume (fără cartofi);- paste integrale cu sos de roşii şi busuioc la cuptor;- legume de tot felul la grătar sau înnăbuşite;- mămăligă cu sote de ciuperci cu usturoi şi pătrunjel;- salată de praz cu ceapă roşie şi mărar;- tabouleh: roşii tocate foarte mărunt cu pătrunjel, 1 - 2 linguri cous-cous, zeamă de lămâie, frunze de mentă şi ulei;- salată crudităţi cu miez de nucă şi stafide.

Specialistul Click! în medicină tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, spune că leguminoasele sunt alimentele cele mai bogate în proteine: soia 35-40 %, fasolea 22-27 %, mazărea 26-30 %, lintea 26-30 %, spre deosebire de carne, care nu depăşeşte 23 % (curcanul). Cu deosebire soia concentrează foarte multe substanţe nutritive, într-un echilibru perfect. Trebuie să ştiţi însă că, faţă de produsele din soia expandată (cuburi, granule, şniţel), soia boabe este mai sănătoasă, pentru că nu a fost supusă prelucrării industriale. Administraţia alimentelor şi medicamentelor din SUA recomandă consumul a 25 de grame de proteine de soia pe zi, care se găsesc în:

- o jumătate de cană de soia boabe înmuiată;- trei sferturi de cană de soia boabe fiartă;- o cană de brânză de soia trei sferturi de cană de sos de soia;- o cană de soia expandată (cuburi sau granule).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net