Un turn medieval stă în calea ultimelor hidrocentrale din Defileul Oltului. „Consider că se comite o mare greșeală”
Este un proiect inițiat acum cinci decenii, însă un turn medieval stă acum în calea ultimelor hidrocentrale planificate de-a lungul râului Olt. Ecologiștii din țara noastră contestă lucrările, deși acestea au fost declarate a fi de interes național.

Lucrările la ultimele hidrocentrale planificate în Defileul Oltului s-au lovit de o problemă neașteptată. Turnul Spart, o construcție medievală ce datează din secolele XV – XVI, este folosit drept argument împotriva lucrărilor, potrivit informațiilor de la adevarul.ro. Vechiul turn de apărare supraveghea, cândva, frontiera dintre Transilvania și Țara Românească.
În perioada în care turnul era activ, el făcea parte dintr-o rețea mai amplă de fortificații, alături de alte locații, precum Turnu Roșu, sau Tălmac. Acum, unii ecologiști și localnici se opun lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică a râului Olt, pe sectorul Cornetu - Avrig, la centralele Lotrioara și Câineni. Iar printre motivele invocate de aceștia se află și protejarea acestei structuri istorice.
Turnul medieval supraveghea granița Țării Românești
O petiție online lansată recent cere oprirea proiectului hidroenergetic, pentru a salva Turnul Spart de la Lotrioara. Cristian Grigorcea, inițiatorul petiției, dorește ca autorizația de mediu pentru lucrări să nu fie emisă.
„Sunt și eu inginer hidrotehnic și am contribuit la finalizarea hidrocentralei de la Voila, județul Brașov. Consider că se comite o mare greșeală prin distrugerea singurei porțiuni naturale și curate a râului Olt, între Boița și Câineni. Dacă se va acorda autorizația de mediu pentru construcția centralei de la Lotrioara, atunci este logic ca lucrările de la Câineni să continue — acolo proiectul este realizat în proporție de peste 35 la sută, iar efortul depus și energia verde produsă nu ar trebui irosite.
În schimb, la Lotrioara nu s-a construit nimic concret până acum, așa că nu mai este justificată inițierea unei noi investiții într-o zonă atât de valoroasă din punct de vedere ecologic”, spune acesta.
Proiectul a fost pus în dezbatere publică
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat, chiar în martie 2025, că acest proiect va fi pus în dezbatere publică.
„Mai mult, monumentul istoric Turnul Spart, unde se afla vechea vamă dintre Țara Românească și Transilvania, riscă să fie inundat, ceea ce va duce la o degradare majoră a structurii. Soluția propusă, de a construi o cuvă de beton pentru protejarea lui, este complet inestetică și rușinos de inadecvată într-un context de patrimoniu”, mai explică autorul petiției online.