Cu cât vor fi mai mari facturile la gaze pentru români după eliminarea plafonării. Cine va plăti mai mult

Începând cu 31 martie 2026, plafonarea prețurilor la gaze pentru consumatorii casnici din România va fi eliminată, iar facturile vor suferi o creștere semnificativă. Aceasta va fi o schimbare majoră, având în vedere că, până atunci, prețurile au fost reglementate pentru a proteja populația de creșterile bruște ale tarifelor. În acest context, unii furnizori de gaze au început să trimită notificări către clienții lor, indicând ce schimbări vor surveni după eliminarea plafonării.

Facturile la gaze vor crește. Foto: arhiva.
Facturile la gaze vor crește. Foto: arhiva.

Creșteri prognozate

Unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale pentru populație din România a calculat o scumpire de peste 19% pentru clienții din București, racordați la distribuitorul Distrigaz Sud Rețele. Concret, prețul final va ajunge la 0,37 lei/kWh, inclusiv toate taxele și tarifele. Această valoare este identică cu prețul plafonat pentru consumatorii non-casnici cu un consum anual mai mic de 50.000 MWh, conform legislației actuale.

Aceasta înseamnă că pentru gospodăriile care acum plătesc sub prețul plafonat, scumpirea ar putea fi și mai mare, deoarece acestea vor ajunge să plătească diferența până la nivelul prețului de 0,37 lei/kWh, stabilit după eliminarea plafonării, scriu cei de la Adevărul.

Care vor fi efectele pentru consumatori

Este evident că facturile vor crește pentru majoritatea gospodăriilor. Totuși, impactul nu va fi uniform. Familiile care în prezent beneficiază de prețuri mai mici decât cel plafonat vor simți o creștere mai accentuată a costurilor. De asemenea, pentru cei care au un consum mai mare de gaze, scumpirea va fi mai semnificativă în comparație cu cei care au un consum redus.

Într-o perioadă în care prețurile energiei și alimentele sunt în continuă creștere, eliminarea plafonării va pune o presiune suplimentară asupra bugetului gospodăriilor, în special asupra celor cu venituri mici.

Contextul măsurilor guvernamentale

Guvernul a prelungit plafonarea prețurilor până la 31 martie 2026, pentru a proteja populația într-o perioadă economică dificilă, cu prețuri mari la energie. Potrivit premierului Marcel Ciolacu, măsura a fost necesară pentru a „reface stocurile pentru iarna viitoare la prețuri suportabile”. Astfel, în perioada de tranziție, autoritățile speră să stimuleze creșterea volumelor de gaze disponibile pe piață, astfel încât prețurile să nu crească excesiv.

Cine va plăti mai mult?

Conform analizei furnizorilor de gaze, cei care vor resimți cel mai mult efectele eliminării plafonării vor fi consumatorii care au beneficiat de tarife sub plafonul actual, în special gospodăriile cu un consum mediu spre mare. De asemenea, schimbările de pe piața gazelor vor afecta mai mult consumatorii din regiunile unde furnizorii aplică tarife mai mari decât media națională.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Captură de ecran din 2025 04 16 la 23 21 22 png
autism jpg
ciocolata hess jpg
monede istock jpg
cat castiga os tewardesa jpg
rosii tomate istock jpg
masini soferi
oameni pe strada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net