Alimente care alungă insomniile

Ultima actualizare:

Nimeni nu poate scăpa de ocazionalele „nopţi albe".Insomnia veritabilă însă înseamnă imposibilitatea de a avea un somn odihnitor, noapte de noapte, perioade îndelungate de timp. Cauzele acestei tulburări, care face anual mii de victime, sunt numeroase: surmenajul fizic sau intelectual, existenţa unor boli acute în curs de evoluţie, toxiinfecţiile cu medicamente şi unele profesii care dereglează ritmul somn-veghe.

Remedii naturale fără efecte secundare

Persoanele care adorm uşor, dar care se trezesc noaptea şi nu mai au somn, sunt susceptibile la probleme de metabolizare a calciului şi magneziului. În multe situaţii, o rutină a somnului (ore fixe de culcare şi de trezire), asociată cu unele remedii naturiste tradiţionale, este de mare folos.

Vitamina somnului, la îndemâna noastră

Nucile, arahidele, boabele de soia, laptele, mazărea, lintea, ţelina, cerealele şi mugurii sunt alimente care conţin o substanţă benefică, numită inozitol sau „vitamina somnului".Lipsa acestui protector al stării de linişte se manifestă prin insomnii şi anxietate, ori prin tulburări de circulaţie sanguină şi de vedere.

Salatele de ţelină cu boabe de soia fierte (câte 100 g din fiecare), amestecate cu două linguri măcinate de nucă şi şase linguri de lapte, pot fi consumate la masa de prânz. Aceste preparate delicioase ameliorează echilibrul psihic şi emoţional. În acelaşi timp, consumul excesiv de cafea poate distruge efectele optime ale vitaminei somnului. Acelaşi efect negativ se remarcă şi dacă beţi, frecvent, mai mult de doi litri de apă pe zi. În acest caz, excesul de lichid elimină substanţa activă din organism.

Magneziul reglează ritmul de somn-veghe

Tulburările de somn pot fi prevenite prin consumul alimentelor bogate în magneziu precum: fructele de mare, verdeţurile (spanac, lobodă, ceapă), fructele oleaginoase (alune de pădure, nuci), dar şi unele legume (sfeclă roşie, ceapă), unele fructe ( bananele), cereale nedecorticate (orezul), drojdia de bere şi apă minerală cu un procent mare de magneziu.

Atenţie la deficienţele de magneziu

Stresul provocat de insomnii „topeşte" cantităţi importante de magneziu din organism. De aceea, este bine să cunoaştem doza zilnică de magneziu: bărbaţii adulţi au nevoie de aproximativ 350 mg , iar femeile adulte-de 280 mg. În cazul femeilor însărcinate sau al celor care alăptează, necesarul zilnic creşte până la 420 mg. În funcţie de vârstă şi de greutate, la copii deficienţele de magneziu se corectează cu un necesar care variază între 130 şi 240 mg pe zi, spun cercetătorii europeni.

Maracuja readuce somnul

S-a constatat că maracuja, un fruct exotic asemănător rodiei, care se găseşte şi pe piaţa românească, alungă insomniile. Persoane care nu puteau pune geană peste geană, din diverse cauze, au făcut o cură cu acest fruct şi efectele au fost peste aşteptări.

Reţeta săptămânii

Salată de maracuja

Timp de preparare: 10 minute

Calorii: 40/100 gr

Ingrediente : 4-5 fructe (curăţate de coajă şi de sâmburi) şi 3 linguriţe de miere de salcâm.

Preparare: Curăţaţi fructul, tăiaţi-l cubuleţe şi adăugaţi mierea, amestecând ingredientele foarte bine.

Deliciosul desert trebuie să-l consumaţi după cină. Veţi constata că, după ce v-aţi răsfăţat cu „medicamentul" inedit, la scurt timp, un somn foarte odihnitor vă ajută să uitaţi de efectele nopţilor albe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
harta  drum expres jpg
targ craciun facebook jpg
Incendiu la un bloc din Piatra Neamț FOTO: ISU
Silviu Prigoana  Foto Click (2) JPG
image png
hrana uscata caini jpg
schelet copil timisoara jpg
200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte: O comemorare delicată, dar asumată de președintele francez Emmanuel Macron jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net