Humusul, un aliment sănătos din năut

Ultima actualizare:

Nutriţioniştii contemporani recomandă consumul humusului, un aliment recunoscut pentru efectele lui terapeutice remarcabile. Planta este o leguminoasă care se adaptează uşor la mediul în care se dezvoltă: fie că este vorba de secetă, de arşiţă sau de îngheţ şi are puteri tămăduitoare datorate substanţe nutritive din compoziţie: proteine, aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbţie lentă, fibre, vitamine (E, B2, B3, B5), minerale (magneziu, mangan, calciu, potasiu, zinc) şi carbohidraţi, nutrienţi care stimulează buna funcţionare a nervilor,a muşchilor, enzimelor şi hormonilor.

„În acelaşi timp, dieta care conţine năut aduce şi alte beneficii organismului: are efecte antioxidante şi antistres, normalizează tranzitul intestinal, protejează organismul împotriva bolilor de inimă, de insomnii şi de diferite forme de cancer. Deoarece are puţine calorii, năutul este recomandat în curele de slăbire. În schimb, de efectele pozitive ale acestei leguminoase nu pot beneficia bolnavii de gută sau cu afecţiuni renale, deoarece prin metabolizarea sa, năutul creşte nivelul acidului uric în organism", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Năut versus linte

O alternativă la humusul preparat din năut este sortimentul preparat din linte-roşie sau verde. La fel de gustoasă, lintea este benefică pentru diabetici şi pentru vegetarieni. Totodată, lintea reducerea colesterolului şi este un recomandată ca un aliment perfect pentru persoanele anemice sau care suferă de extenuare fizică şi psihică. Boabele sale conţin o cantitate semnificativă de proteine (24 la sută), de amidon fiind o sursă excelentă de energie (conţine 394 kcal la 100 g boabe).

De asemenea, planta mai conţine o cantitate semnificativă de hidraţi de carbon (56 la sută), vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C), minerale (Ca, K, PP), cantităţi însemnate de fier şi de magneziu, substanţe care reduc riscul îmbolnăvirii sistemului cardiovascular, ţinând sub control tensiunea arterială. „Fiind un aliment energetic, lintea este indicată intelectualilor, după perioade prelungite de eforturi susţinute, dar şi persoanelor care se refac după o boală grea. Datorită conţinutului mare de fibre, lintea un aliment care previne cancerul de vezică biliară. Fiind sărace în grăsimi, boabele acestei legume sunt indicate în alimentaţia persoanelor supraponderale", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Medicina populară recomandă consumul de linte femeilor care alăptează, deoarece le sporeşte cantitatea de lapte. De beneficiile lintei nu pot beneficia bolnavii de gută, pentru că purina, o substanţă din compoziţia acestei legume , stimulează depozitarea acidului uric în artere.

Reţetele săptămânii

Delicatesă cu Humus

Timp de preparare: o oră

Calorii: 150/porţia

Ingrediente :500 g boabe de năut, 2 linguri de tahini (pastă de susan, procurată de la magazinele Plafar), o lămâie, o ceapă mică, 2 căţei de usturoi, 2 linguri de condimente: cimbru, boia dulce, piper, o ceşcuţă de ulei de măsline, o legătură de pătrunjel; opţional: un ardei gras şi o roşie.

Preparare: Spălaţi şi selectaţi boabele de năut, înlăturându-le pe cele stricate, apoi lăsaţi-le să se înmoaie în apă timp de cinci ore. După aceea, puneţi boabele într-un vas cu apă, aduceţi lichidul la punctul de fierbere şi lăsaţi năutul să fiarbă la foc mic, până când boabele se înmoaie foarte bine.

ând s-au fiert bine, scurgeţi apa şi pasaţi boabele. În piureul obţinut, turnaţi pasta de tahini, sucul de lămâie, apoi adăugaţi ceapa, usturoiul şi ardeiul, tocate mărunt. În final, adăugaţi uleiul de măsline, condimentele, roşia, ardeiul gras şi pătrunjelul, tocate foarte mărunt. Amestecaţi bine compoziţia; înainte de a degusta această delicatesă, humusul obţinut trebuie să stea măcar o oră la frigider.

Humus preparat din năut şi din linte

Timp de preparare: 6o de minute

Calorii : 140/Porţia

Ingrediente : 250 g linte roşie, 250 g năut , 4 căţei de usturoi, 10 linguri de tahini, sucul unei lămâi, 4 linguri ulei de măsline, 1 lingură de boia

Preparare: Spălaţi boabele de linte şi de năut, îndepărtându-le pe cele stricate, apoi puneţi boabele de năut să se înmoaie în apă timp de cinci ore.

Puneţi la fiert întâi boabele de năut să fiarbă la foc mic, apoi adăugaţi, în acelaşi vas boabele de linte, când cele de năut sunt aproape fierte.( ţineţi seama de faptul că lintea fierbe doar în 2o de minute). După ce s-au fiert, scurgeţi apa rămasă în vas şi pasaţi boabele. În pasta obţinută adăugaţi celelalte ingrediente: usturoiul răzuit, pasta de tahini, sucul de lămâie diluat cu două linguri de apă caldă şi uleiul. Pasta se pune în boluri şi se asezonează cu boia. Pasta obţinută se păstrează la frigider, cel puţin o oră.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net