Smochinele, un tonic de excepţie
Aceste fructe sunt o sursă naturală de minerale dintre care cele mai importante sunt fierul, potasiul, fosforul, calciul, magneziul, cuprul şi sulful. Doza de potasiu (element de bază pentru sănătatea inimii şi pentru controlul hipertensiunii arteriale) depăşeşte 400 mg în fructele uscate. Specifice lor sunt o enzimă tămăduitoare, ficina, cu rol în reglarea digestiei şi benzaldehida, un important factor anticancerigen.
Totodată, vitaminele A, B şi C din compoziţia smochinelor stimulează imunitatea şi previn virozele respiratorii. „Trebuie să consumăm smochine, deoarece sunt surse foarte bune de magneziu, un mineral indispensabil sistemului nervos, dar şi de fier, necesar pentru formarea globulelor roşii şi pentru transportul oxigenului în ţesuturi.Tinerii trebuie să le consume pentru menţinerea vigorii, iar vârstnicii, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate. Puterea terapeutică a smochinei se datorează tocmai complexului de substanţe active pe care le conţine. De aceea, smochina ocupă locul 3 în topul fructelor de import, după mandarine şi kiwi. Recomand să consume smochine persoanele care depun eforturi fizice şi intelectuale, dar şi atleţilor. În timpul epidemiilor de gripă, dacă sunt consumate cu lapte şi miere smochinele acţionează eficient împotriva inflamaţiilor gurii, gâtului şi împotriva stărilor febrile. De asemenea, smochinele sunt un remediu sigur împotriva constipaţiei", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Reţeta săptămânii
Fursecuri cu smochine
Timp de pregătire : 45 de minute
Calorii : 200/porţia
Ingrediente: 100 g ulei de măsline, 100 g zahăr brun, 150 g făină, 3 ouă, 2 linguri de iaurt, 50 g smochine tăiate mărunt, 50 g nuci măcinate, o lingură de cacao, un pacheţel de vanilie, hârtie pergament.
Preparare : Se amestecă bine ouăle cu zahărul şi uleiul. Se adaugă treptat celelalte ingredinete. După ce compoziţia s-a omogenizat, se umple un cornet din hârtie pergament cu orificiu şi se toarnă compoziţia (prin apăsarea cornetului), în tava tapetată tot cu hârtie pergament la o distanţă de trei cm între fiecare fursec. Tava cu fursecuri se ţine în cuptor la foc potrivit, timp de 20 de minute. Scoateţi tava din cuptor şi garnisiţi fiecare fursec cu bucăţele de smochine.