Afinele ţin creierul sănătos
Întăresc sistemul imunitar. Potrivit unui studiu, afinele conţin mai mulţi antioxidanţi decât orice alte legume şi fructe proaspete testate până în prezent. Antioxidanţii întăresc sistemul imunitar prin neutralizarea radicalilor liberi ajunşi în organism prin pesticide, toxine şi fum. Majoritatea puterii antioxidantului din afine provine de la pigment, care este responsabil şi de culoarea lor albastră.
Stimulează activitatea creierului. Dacă vrei să previi degenerarea sau distrugerea neuronilor şi să-ţi menţii sănătatea sistemului nervos central, e bine să consumi cât mai des afine confiate. Datorită flavonoizilor, afinele încetinesc procesul de pierdere a memoriei ca urmare a îmbătrânirii.
Reduc riscul bolilor de inimă. Mâncând cinci sau chiar mai multe porţii de afine pe săptămână, ajută la scăderea riscului de infarct în cazul femeilor. Afinele conţin un număr mare de compuşi, care contribuie la dilatarea arterelor.
Scad glicemia. Făcând parte din fructele cu cel mai scăzut indice glicemic au un impact benefic asupra reglării glicemiei la persoanele, deja, diagnosticate cu diabet. De aceea, dacă consumi cel puţin cinci porţii de afine, în fiecare zi, vei vedea o îmbunătăţire a nivelului glicemiei într-un interval de două luni.
Susţin sănătatea oaselor. Afinele conţin cantităţi semnificative de mangan, care joacă un rol semnificativ în dezvoltarea oaselor. Aşa că dacă fiul tău adoră afinele, fi sigur(ă) că stă foarte bine la capitolul masă osoasă în comparaţie cu amicul său, care merge pe principiul "fără afine".