Shoppingul, de la delectare până la dependenţă
Din nevoia de a se simţi mai bine şi pentru că sunt deschişi la nou. Aşa îşi justifică, de obicei, marii pasionaţi de cumpărături.
În general, ofertele promoţionale dau punctul de plecare către o lume plină... pantofi coloraţi şi haine „unicat".
Miruna din Constanţa nu se poate numi chiar dependentă de shopping, dar recunoaşte că atunci când pleacă de la serviciu, în drum spre casă intră în câteva magazine de haine sau de încălţăminte.
Când sunt zile cu reduceri de preţuri şi cu marfă nouă timpul acordat cumpărăturilor nu mai este unul pierdut, ci unul câştigat.
„Îmi place să cumpăr articole de îmbrăcăminte pentru că îmi dau multe senzaţii pozitive, printre care schimbarea, chiar dacă se referă doar la aspectul estetic. Achiziţiile noi îmi aduc un plus de bună dispoziţie şi senzaţia că am un avantaj atunci când un articol este cumparat la reducere - cumva este avantaj din punct de vedere financiar", spune Miruna.
Laura din Bucureşti spune că este departe de a se putea numi o dependentă de cumpărături. A dezvoltat însă o pasiune pentru pantofii frumoşi, categorie în care intră balerinii, pantofii, ghetele şi cizmele şic.
„Cumpărăturile mă fac să mă simt în viaţă. Când am o zi proastă, dau o rată prin magazine. Ştiu că doar uitându-mă la pantofi o să mă binedispun. Dacă îmi place foarte mult o pereche de cizme sau poate nişte balerini, nu contează cât costă, eu încerc să mi-i iau. Mi-aş da salariul pe o lună întreagă doar ca să îi am", mărturiseşte Laura.
Şi bărbaţii cad în mrejele modei
Dependenţa de cumpărături nu afectează doar femeile. Şi bărbaţii pot intra într-un cerc vicios al împătimiţilor de shopping.
De multe ori, aceştia lucrează sub „acoperire". Mai exact, atât femeile cât şi bărbaţii preferă să apeleze la achiziţiile online.
„Arunci" în coş, trimiţi comanda şi în câteva zile te poţi bucura de haine noi. Cum să rezişti când eşti asigurat că reducerile sunt de până la 80%, iar transportul este asigurat?